Фосфорът - важен елемент за развитието на лозата

Фосфорът - важен елемент за развитието на лозата

За формиране на органите си лозовите растения имат нужда от редовно снабдяване с хранителни вещества, които кореновата система усвоява от различните почвени пластове. С изнасянето на пръчките и гроздето от лозето всяка година се отстраняват и извлечените от почвата хранителни елементи и тя постепенно обеднява. Това обуславя необходимостта от връщането на оползотворените вещества посредством внасянето на органични и минерални торове.

Фосфорът е жизнено необходим за нормалния растеж и развитие на лозата. Вследствие внасянето на фосфорни торове се скъсява вегетационният период, узряването на гроздето протича по-бързо, пръчките узряват по-добре и така се повишава студоустойчивостта на лозовите растения. При недостатъчно снабдяване с фосфор се наблюдава отслабване в растежа на леторастите и листата, а образуваните гроздове са по-малко на брой и с редуцирани размери и обратно - при осигуряването на достатъчно количество фосфорни торове се завързват повече зърна в гроздовете, което води до увеличаване на продукцията и повишаване на нейното качество.

Прилагането на калиеви торове допринася за натрупването на повече захари в гроздето, но при едностранчиво калиево торене лозите имат среден прираст и по-дребни зърна. При оптимално съдържание на калиеви съединения в почвата се постига нормално узряване на гроздето и дървесината и повишена устойчивост на болести и студ. При калиев дефицит листата на лозите стават по-тъмни и чупливи, а захарността на гроздовия сок се понижава, докато киселинността се увеличава.

Лозата реагира много добре на органично торене, тъй като освен с най-важните хранителни елементи и биологично активни вещества тези торове обогатяват почвата с хумус, който от своя страна подобрява физичните и свойства за дълъг период

от време. Хумусните вещества стимулират развитието на бактериалната микрофлора, което е важно условие за повишаване на почвеното плодородие. Друго голямо предимство е бавното минерализиране на органичните торове, вследствие на което лозата се снабдява с основните хранителни елементи за по-дълъг период от време.

Торопотребността на лозовите насаждения зависи от много фактори: получавани добиви, сила на вегетативния растеж на лозите, сортовите особености, почвените и климатични условия на месторастенето и др. Поради тази причина точна представа за необходимите количества торове, които трябва да се внесат се определят диференцирано за всяко отделно лозово насаждение чрез методите на почвена и растителна диагностика.