Георги Георгиев модернизира стопанството си с Trimble

Почти 90% от пролетните ни култури са със strip-till технология, споделя зърнопроизводителят от региона на Харманли

Георги Георгиев модернизира стопанството си с Trimble

НИК е правилният партньор за иновативни решения, а с оборудване за прецизно земеделие Trimble успяхме да увеличим производителността на работа в стопанството с 25%. Това споделя Георги Георгиев, управител на ЕТ Гален Георги Георгиев.

 

Фермер: Финансирането на техника и прецизно земеделие никога не е било по-лесно!

 

Стопанството обработва 32 000 дка земя в региона на Харманли, а главните отглеждани култури са пшеница, ечемик, сорго, рапица, слънчоглед, пшеница, царевица. Ето какво споделя Георги Георгиев за внедряването на прецизни технологии и ползите от тях.

 

„Решението за инвестиция в технологиите за прецизно земеделие е следствие на развитието на бизнеса, направен анализ на разходите и липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка. Решихме да инвестираме в прецизно земеделие, защото по наши сметки икономиите и времето, което могат да ни спестят, са около 20%”, изчислява зърнопроизводителят.  

 

 

За трансформация на стопанството в едно от най-иновативните в региона са допринесли и редица други фактори. Сред тях са напредъкът на технологиите в земеделието, постигане на по-добра производителност и справяне с предизвикателствата на природата.

 

„Когато взехме решение за иновация на цялото стопанство, едно от изискванията беше целият машинен парк да бъде с една и съща марка навигационен дисплей и да бъде управляван по един и същи начин. Тоест без значение на коя машина ще се качи механизаторът, той да се чувства достатъчно комфортно и сигурен в работата си. Като казвам всички машини, става въпрос за комбайни, прибираща техника, трактори, пръскачки и др.“, обяснява Георгиев.

 

Така с решенията, предлагани от НИК и Trimble, целият машинен парк в стопанството от Южна България е оборудван с навигационни дисплеи GFX-750 и управления EZ-Pilot Pro. Прецизните и ефективни обработки независимо от марката на машината и инвентара са осигурени благодарение на ISOBUS съвместимостта на дисплея GFX-750.

 

Изборът на технологии, с които да бъде модернизирано стопанството, е на база главните предимства на решенията от Trimble.

 

„За нас едно от важните предимства на дисплеите Trimble е, че чрез тях командваме агрегатите отзад на тракторите. Дисплеят е интуитивен и работата с него е лесна и бърза. Въвеждайки технологиите за прецизно земеделие от НИК, улесняваме работата и на механизаторите. По този начин повишихме производителността на машините с около 25%. Тези резултати се дължат на елиминиране на презастъпванията и по-високата скорост на работа, без това да се отрази на нейното качество“, споделя стопанинът.

 

 

При работата с дисплей за навигация Trimble GFX-750 Георги Георгиев посочва и друга основна полза за едно модерно стопанство.

 

„Още едно главно предимство при работата с Trimble е сателитният сигнал с висока точност. Възможността за работа с такава точност ни позволява да използваме и други иновативни технологии, като strip-till технологията, която миналата година приложихме успешно, а към днешна дата почти 90% от пролетните ни култури са на strip-till. 

 

В последните няколко години природата ни сервира редица предизвикателства, като големите суши. Това бе и една от причините да се обърнем към strip-till технологията. С нея постигаме голяма икономия на гориво, което се отразява както на разходите в стопанството, така и на опазване на околната среда. С технологията повишаваме влагозадържането в почвата, което е от огромно значение за успешното развитие на земеделието в Южна България. 

 

Други важни ползи за нас от прилагането на подобен тип технология е намаляване на преките разходи за производство, по-малкото използвано количество тор (с около 50%), което не е никак малка икономия.”

 

 

Стопанството в Южна България работи със strip-till култиватор Kverneland Kultistrip с карбидни работни органи, които позволяват работа в по-каменист терен и в по-абразивна почва. Торовнасянето директно в реда с контролиране на дълбочината на полагане води както до спестяване от торове, така и до полагане на тора на по-удобно за кореновата система място. 

 

Иновация обаче не може да се осъществи без верен партньор.

 

„За нас е важен партньорът насреща, защото в земеделието понякога един ден е от особено голяма важност. Точно затова избрахме НИК като партньор в прецизните технологии. Когато и да сме се обръщали към тях, те са се отзовавали много бързо, било то дистанционно с компютър, или на място. Може да разчитаме на сервизния екип независимо дали е делничен ден или не“, твърди Георгиев.

 

Двете фирми си партнират повече от 15 години. А ето и как започва всичко.

 

„Една от първите ни навигации е от НИК, след което въведохме системата за следене на машини – FarmTrack, която използваме вече над 10 години. От една година решихме да преминем на съвсем различно ниво в прецизното земеделие с оборудване на всички машини с дисплей Trimble GFX-750 и управление EZ-Pilot Pro. Ако трябва да обобщя в едно изречение: НИК е правилният партньор за иновативни решения”, категоричен е земеделският производител. 

 

Повече информация за прецизните технологиите и интелигентните решения на НИК може да получите на www.nik.bg.