Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Германия негодува от високите мита за агротехника в Русия

Германия негодува от високите мита за агротехника в Русия

снимка: Трактор.бг

От близо година Русия е членка на Световната търговска организация (СТО). Само че вместо да се надяват на по-свободна търговия множество германски компании сега се опасяват от нов протекционизъм. Тези страхове не са неоснователни - руските власти показват особена находчивост в прилагането на трикове, пише БТА.

От края на юни по молба на руския производител Rostselmash митата върху вноса на комбайни и големите им части са повишени от 5 % до 31,7 %. Основанието: местното производство на комбайни е намаляло с 14,7 %, а печалбата на производителите се е сринала цели 3,6 пъти.

Протекционизмът всъщност разцъфтява в сектори, които са засегнати от присъединяването към СТО. Според Дария Пичугина, анализатор на консултантската компания Investcafe сред най-големите губещи са производителите на машини и оборудване. Особено забележим е и сривът в животновъдството, където свиневъдите са се сблъскали със спад на цените с 15 % за няколко месеца. И тук обаче руските власти намират бързо решение – чрез т.нар. “хигиенни предписания”.

По този начин през пролетта Русия спря вноса на охладено пилешко месо от Германия заради недостатъчен контрол, а общо през първото тримесечие на 2013 година износът на свинско месо от Германия за Русия се е свил с една трета. Ограниченията важат и за САЩ, Испания и Канада. Ефектът не закъсня и още от април месото в Русия отново поскъпна.

“Русия може да наруши правилата на СТО и да понесе глобите или, например, да обвини чуждестранните производители в ценови дъмпинг, за да може да наложи наказателни мита. Като цяло това може да е доста трудно. Без съмнение Евроазиатската икономическа комисия (ЕИК) не би се уплашила от подобни действия”, посочва Пичугина, цитирана от e-vestnik.bg.

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug