Голяма част от фермерите очакват промяна в следващото правителство

Голяма част от фермерите очакват промяна в следващото правителство

Протестите на животновъдите бяха ясен пример за това, че земеделците вече са загубили надежда за промяна. Асоциацията на българските села (АБС) подкрепя техните протестите, както и на всички от земеделския бранш, каза пред Агенция “Фокус” председателят на АБС Борислав Борисов. 

“Пазарните цени в България не се диктуват от чисто икономически пазарни механизми, а от прекупвачите и преработвателите, което води до спекулации. Основният проблем е, че трябва да се работи за това хората да имат условия да развиват дейности в селата. Естествено, че селското стопанство и туризмът са едни от основните източници на доходи в селата, затова в тези отрасли трябва да има приоритетна подкрепа от страна на Държавата. Само по този начин може да започне обратния процес от обезлюдяване на селата - към тяхното възраждане.”, обясни той. 

“Когато обаче няма подкрепа от страна на държавата и едно наистина отговорно управление, особено младите хора няма как да бъдат мотивирани да живеят и да работят на село и естествено те или имигрират, или отиват в големите градове”, каза още Борисов.
По Програмата за развитие на селските райони ще има реализация на проекти предимно в областта на едрото земеделие, докато средните и дребни фермери, както и повечето хора на село нямат информация как могат да използват европейските пари, ще останат изолирани, както и досега в последните години, смята Борисов. 

“Хората от малките села нямат проектна готовност и капацитет да пишат проекти по програмата. Към това може да се добави и липсата на закрила на българския пазар, който е завладян от нелоялна конкуренция и е неправилно регулиран. Липсва нормално субсидиране от страна на държавата, в същото време има изключително конкурентен внос от съседни страни на селскостопанска продукция - просто тези хора няма да имат перспектива да живеят и да работят на село. 

АБС е сформирала екип от експерти с богат опит по програмите САПАРД и ФАР, които ще разработва проекти, без авансово заплащане - на дребни и средни фермери, както и вобластта на туризма, социалните и инфраструктурни дейности в селата, като основен акцент е Програмата за развитие на селските райони и Програмата за регионално развитие.