Хасан Чърак: Оптиком е верен партньор за животновъдите! (ВИДЕО)

Хасан Чърак: Оптиком е верен партньор за животновъдите! (ВИДЕО)
Обичта към земята и към животните са в основата на желанието на човек да се занимава със селско стопанство. В животновъдството, където няма почивен ден и работата на фермера е 365 дни в годината, наистина трябват любов и мерак, за да се преодоляват ежедневните трудности, които са на всяка крачка. В това е убеден  Хасан Чърак от село Камбурово, който вече 13 години се занимава с животновъдство и земеделие. 
 
Питаме Хасан каква е историята на неговото стопанство: „Започнах през 2002г, когато бях избран за управител на Тус ЕООД. Започнахме с 5 крави и без нито един декар земя. С течение на годините първо закупихме техника втора употреба, арендувахме земи. Започнахме да купуваме новото поколение машини през 2006-2007 г. по програма САПАРД, тогава модернизирахме и кравефермата. След това направихме втори проект по нитратна директива. Аз и моето семейство вече обработваме 18 хил. дка земи, с пасищата и мерите около 20 хил. дка. В момента в предприятието работят 22 души, като през усиленият летен сезон стигаме и до 35“.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 
 
Връщайки лентата назад, Хасан си спомня и за най-трудните моменти, които е трябвало да преодолее във времето: В началото най-големи трудности представляваха липсата на кадри, финансови възможности, производствената програма беше по-малка и трудности от всякакъв характер и при изработването на проектите. По първият проект, който беше по САПАРД ни изплатиха чак след 4 години. 
 
В селскостопанския сектор силният партньор е от голямо значение. Именно затова Хасан подхожда с голямо внимание, когато избира хората, с които работи. Преди две години фермата му започва да работи с фирма Оптиком, която по думите на Хасан се оказва много добър партньор: "С фирма Оптиком започнахме да работим преди повече от 2 години, като първо те поеха гаранционното обслужване на един трактор Armatrac . След това директно от тях закупихме втори трактор Armatrac, JCB, сеялка за пролетници Monosem. Оценката ми е много добра. Точност, прецизност, навременно отзоваване и се съобразяват с нуждите на клиентите си. До сега сме нямали никакви проблеми по отношение на обслужването – навреме, качествено и ще продължим да си сътрудничим с тях.“
 
Да се занимаваш с животновъдство в България е истинско предизвикателство, категоричен е Хасан. От думите му става ясно едно – че сроковете, които държавата поставя, важат за бизнеса, но не и за администрацията. Надява се в новата програма за селските райони, това да се промени. Смята също, че решение в правилната посока е да се направи стратегия за селскостопанския сектора:
 
И въпреки трудностите е категоричен, че ще продължи да развива стопанството си и занапред, включително и с проекти по новата Програма за развитие на селските райони: „Планираме да закупим още един комбайн, още един мощен трактор между 350-400 к.с., съответно инвентар за тази машина и за останалите в стопанството. Имаме да подновяваме още една сеялка за есенници и техниката, която е вече след 5-та година ще я подновяваме. Също закупихме едно училище в района, на 10 км и една фурна и смятаме по селкси туризъм да кандидатстваме и за машини.“
 
И неизбежно Оптиком отново ще бъде партньор на Хасан при избор на машините за стопанството му: „Имаше презентация на БАТА Агро в Стара Загора и ни отделиха доста време по време на панаира и дай Боже да закупим и от тях някой трактор и някой комбайн. „
 
Отправяме поглед и към бъдещето за българското животновъдство и в личен аспект за фермата на Хасан Чърак: Преди 7 години фирмата изглеждаше съвсем старомодна с остаряла техника, вече пейзажът е друг. А след 7 години се надявам машинният парк да бъде подновен изцяло до края на програмния период и с наши финансови средства естествено. Така да привличаме по млади хора. Има желания за работа в младите хора, ако са нови машините, ако се обучават и минават курсове по обучение.
 
Едно е сигурно, че приемственост във фермата на Хасан Чърак ще има. Младите са изцяло ангажирани с работа в стопанството и това е най-голямото удовлетворение за фермера. Принципите, които той и децата му винаги следват в работата му носят успехи, макар пътят да е пълен с трудности и много труд, фермерът споделя и с нас:
 
Трябва да е много последователен, системен, да не се огъва пред трудностите, най-вече постоянство, също не на последно място професионализъм, да се използват нови технологии, добър подбор на сортовете на семената и да е в час с новите неща на пазара.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!