Има ли изгледи за още една година на преход?

Има ли изгледи за още една година на преход?

 

Всички национални стратегически планове на държавите членки, прилагащи новата Обща селскостопанска политика (ОСП), ще бъдат одобрени до края на годината, увери Европейската комисия на 12 юли.

 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

 

В Комисията по земеделие на ЕП чешкият ресорен министър Зденек Некула, който ще бъде председател на земеделските министри на ЕС през следващите шест месеца, бе категоричен, че преходният период не бива да се удължава с още една година.

 

Въпросът за отлагане на новия програмен период 2023-2027 вероятно ще бъде повдигнат отново и на Съвета на министрите по земеделие на 18 юли. Некула не обясни какво ще се случи със страните от ЕС, които евентуално не успеят да подготвят почвата за новите правила от 2023 г. Комисарят по земеделие Януш Войчеховски намекна обаче, че изплащането на субсидии може да бъде спряно, ако е необходимо, предаде Independent European Daily Express.

 

В рамките на заседанието на Съвета Комисията ще представи на министрите информация относно процеса на одобряване на Стратегическите планове, а те, от своя страна, ще призоват за бързото им приемане. Сред тях е и България, чиято позиция бе одобрена на заседание на Министерския съвет на 13 юли. Ето какви други идеи ще защити земеделският министър в оставка Иван Иванов.

 

Предложение за Регламент относно устойчивата употреба на продукти за растителна защита

 

Страната ни счита, че предложението за Регламент е доста амбициозно, а в настоящата ситуация гарантирането на продоволствената сигурност трябва да бъде водещо. България подкрепя целта за намаляване на 50% на употребата и риска от химически пестициди до 2030 г. и на употребата на по-опасни пестициди да се прилага само на ниво ЕС. Важно е да бъдат отчетени различните изходни позиции и специфичните особености в отделните държави членки.

 

Зърнени пазари и войната в Украйна

 

За пореден път земеделският министър посочва, че България очаква добра реколта от есенници за 2022/2023 г., като количествата ще са достатъчни за вътрешно потребление и за износ. На европейско ниво изгледите са за добра реколта от зърнени култури.

 

Извънредно подпомагане

 

България счита, че прилагането на мерки за извънредна подкрепа следва да се предприемат бързо, да са максимално опростени, лесни за прилагане и с широки параметри, така че да предоставят възможност на държавите членки да отговорят на националните и регионални специфики.

 

Проект на Стратегически план на България 

 

От Министерството на земеделието уверяват, че в момента се провежда диалог за обсъждане на отделните елементи на Стратегическия план, тяхното изясняване и отстраняване на бележките на ЕК. 

 

Успоредно с процеса на одобрение на Стратегическия план се работи по законодателни текстове, които ще бъдат обсъдени с представители на българския бранш. Предприети са и мерки за изграждане на необходимите информационни системи за прилагане на Стратегическия план, уверява Иван Иванов.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Добави коментар