Има ли разлика между фермерска, занаятчийска и домашна храна?

Има ли разлика между фермерска, занаятчийска и домашна храна?

 

Каква е визията на Министерството на земеделието за фермерските, занаятчийските и домашните храни? Има ли разлика между тези три типа и каква е тя? 

 

Темата обсъдихме на уебинар, част от кампанията “ОСП работи за нас: Много повече от политика”.

 

 

Гостите в събитието бяха зам.-министърът на земеделието Георги Събев, Гергана Кабаиванова - управител на Фондация LocalFood.bg и основател на проекта Пендара, Майя Стоянова, член на Настоятелството на Националната занаятчийска камара, Божидар Петков - председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) и фермерът Ерик Борисов.

 

Проектът на наредбата за храните, произведени в домашни условия, е изготвен от експерти, начело с инж. Гергана Кабаиванова. Именно този документ ще се използва като основа за бъдещ административен акт - наредба, която да регулира производството и продажбата на този тип храни.

 

“С този административен акт се надяваме да дадем основата и малко повече видимост на такива храни. Един такъв административен акт обаче трябва да бъде обект на широка обществена дискусия, защото има различни гледни точки, заинтересовани страни. Това, което за нас като администрация е най-важно, е да осигурява безопасност на потребителите и на производствените процеси. Разбира се и законността. Това са трите основни оси, през които ще се подготвя този нормативен акт”, обясни зам.-министър Георги Събев.

 

Темата с домашните храни и тези, произведени в домашни условия, е широко приложима и в други страни в ЕС, като там те се ползват с доверието на потребителите.

 

“Този вид храни и в момента се търсят от българските потребители. Вярвам, че трябва и като администрация, и като сектор, да се търси оперативно решение, което да даде възможност на производителите особено в селските региони да излязат на светло, разбира се, гарантирайки безопасността на крайните продукти. Домашните храни са една възможност, която ще даде тласък за позитивни тенденции в селските региони”, категоричен е Георги Събев.

 

Според него това ще помогне и за справяне с обезлюдяването на селските райони и даването на поминък на хората, живеещи в тях.

 

“Вярвам, че трябва да се търсят инструменти, които да помогнат по законен и безопасен начин да дадат такава възможност и на жителите на селските региони за поминък”, заключи Георги Събев.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg 

 

Добави коментар