Историята продължава: Топ хибриди за топ резултати: Пионер и Булагро

  • 23.05.2022 10:42
  • 881
  • 0
  • Новини
Историята продължава: Топ хибриди за топ резултати: Пионер и Булагро

В края на март фирма Пионер и дистрибуторът Булагро засяха в съвместен опит царевични и слънчогледови хибриди на полето на Булагро в чирпанското село Яздач.

 

Царевичните хибриди на Пионер Optimum® AQUAmax® с голямата награда от АГРА

 

Четири месеца по-късно сме отново на същото поле, за да видим как се развиват посевите и какви са изгледите за високи резултати.

 

„Подходящите хибриди за Южна България и тук за района през последните няколко години се очертаха Р64LE25 на Пионер. Хибрид, който за поредна година има изключителен интерес към него. Площите, засети с този хибрид са над 2,5 млн. дка в България, което означава около 30 процента пазарен дял. Универсален хибрид. Представя се добре както при по-дъждовни години, така и при по-засушливи. Както на по-богати, така и на по-бедни почви.Полета, които са с по-плитки почвени хоризонти, по-песъкливи, по-бедни почви. Решението там е P64LE121. Хибрид подходящ за по-бедни полета и за райони, където има силно нападение от синя китка и мана.

Използвайки хибридите на Пионер, проблемът със синята китка е решен.

LE113 – хибрид, който на много места в Южна България замества LE25с това, че има по-висока масленост. Малко по-ранен, малко по-нисък. Подходящ е за района, в който се намираме. Тук в стопанството на фирма Булагро миналата година добивите надхвърляха 300 кг.

 

 

За по-интензивни условия, за по-дъждовни години решението е P64LE99. Този хибрид дава страхотни добиви, особено ако годината е по-интензивна. Един от най-късните хибриди в портфолиото на фирма Пионер. Устойчив е на синя китка и мана, с много добро маслено съдържание. Със силно изразен Stay Greenефект, което му дава един много добър здравен профил.

За тези, които искат да засеят слънчоглед като втора култура, решението е P64LE122. Това е един хибрид с възможно най-късата вегетация на българския пазар. Миналата година имаме добиви от 200 и над 200 кг като втора култура.

За любителите на Clear Field-a – P64LC108. При него, ако имате силно заплевени полета може да използвате този хибрид по тази технология. Това е хибридът с най-висока устойчивост на синя китка. Определено се очертава като лидер в Clear Fieldсегмента“, обясни Тихомир Острешев, регионален представител на Пионер за Стара Загора и Хасково.

 

 

Заедно с група фермери се отправихме и към царевицата, където хибридите са от иновативната Optimum® AQUAmax® продуктова линия на Пионер.

 

Хибридите от тази линия са по-свежи, с добре оформени кочани. Причината те да се различават от останалите е свойството на тези растения по-добре да регулират изпарението на влага при екстремни условия – високи температури, ниска въздушна влага и силно засушаване, каквито обикновено са условията за региона по време на вегетация на царевицата. Това се дължи на свойството на устицата да контролират изпарението на вода от растението.

 

Разликата от по-старата генерация хибриди е, че прихибридите от Optimum® AQUAmax® продуктова линия на Пионер физиологичните процеси не се влияят от високите температури и липсата на влага.

 

 

Регионалният представител на Пионер Тихомир Острешев показа на фермерите петте хибрида, засяти на полето на Булагро – това са Р9241, който е добре познат в Южна България, тъй като може да се отглежда и при неполивни условия;Р0023 – използван активно в района на Добрич и Силистра; Р0412, който задължително трябва да се полива; Р9903 – хибрид с много добра сухоустойчивост.

 

Заедно с това фермерите, които отглеждат царевица за силаж имаха възможност да видят и два хибрида, предназначени за това производство: Р1114 и Р1535.Характерното за тях е, че са по-облистени спрямо останалите и с по-добре развито стъбло, съдържанието на сухо вещество е повече. Причината е, че в тях има повече скорбяла и по-малко целулоза, която не се усвоява от животните, обясни Острешев пред фермерите. 

 

Един от главните фактори да има добра реколта в царевицата е влагата. Царевичното растение се нуждае от поне три нормални поливки от по 30 л/кв.м. Как се поливат царевичните хибриди от Optimum® AQUAmax® продуктовата линия на полето на Булагро разказа Митко Желязков, търговски директор Булагро Машини АД.

 

„На полето на Булагро Земя от 6 години работят 2 поливни установки на компанията Beinlich, с дължина на ръкава 400 метра и диаметър на ръкава 110 мм., които позволяват една такава установка, при поливна норма 30 л/кв. м, да обработи и да напои около 500 дка в рамките на между 10 и 15 дни“.

 

 

Програмата за торене на хибридите слънчоглед на Пионер е направена с продуктите на италианската фирма Valagro, представена в България от Булагро.

 

„Успяхме да постигнем това добро опрашване и цялостно осеменяване на питите без празни места в тях.При царевицата програмата за торене отново е направена с продуктите на Valagro.Растенията също са в много добър хабитус“, разясни Богомил Михайлов, продуктов мениджър торене в Булагро.

 

Равносметката, според специалистите на Пионер и Булагро е, че царевичните и слънчогледовите хибриди се развиват добре и това е предпоставка за добра реколта от съвместния им опит в село Яздач.

 

За повече информация и контакти посетете сайтовете на двете компании – ДюПон Пионер  и Булагро Груп Холдинг ЕАД

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!

Добави коментар