Италианци инвестират в "Камаш"-Каварна

Италианци инвестират в "Камаш"-Каварна

По свое ноу-хау и патент италианската фирма “Мантоване-Бене” произвежда за 24 часа кофи за багери в завод “Камаш” в Каварна. Производството тръгнало преди месец, но предприятието изнася вече за Франция, Италия, Германия, Швейцария и Испания, съобщи кметът на морския град Цонко Цонев. 

Най-големият багерен завод у нас е приватизиран преди няколко години, като новият собственик продал на чуждата фирма хале, което се шири на 2 дка площ. То е разделено на 3, оборудвано е с модерна технология и машини, като първоначалната инвестиция е за 1 млн. евро. Всеки месец производителят внася суровина от Италия за 400 000 евро. Италианците прозвеждат и специалните щипки за събаряне на стари сгради. Цялото предприятие осигурява работа на 85 души, с тенденция да станат 120. Италианските специалисти обучават българските работници. 

Фирмата “Мантоване-Бене” е собственост на Арберто Мантоване, председател на Търговско-промишлената палата в Модена. Градът е известен с филиалите на световни автомобилни компании, между които и “Ферар и”. В италианската Търговско-промишлена палата членуват 70 000 фирми, които въртят годишен оборот за 8 млрд. евро. Нейният председател още миналата година, при пристигането си в Каварна, подписал договор за сътрудничество между Търговско-промишлената палата на Модена и Търговско-промишлената палата на Варна.