Изложението в Добрич започна с рекордно нисък брой посетители

Изложението в Добрич започна с рекордно нисък брой посетители

Изложението "Селското стопанство и всичко за него", което вчера бе открито за 16-и пореден път в спортен комплекс "Простор" в гр. Добрич, започна с рекордно нисък брой посетители. По време на официалното откриване, което направи зам.министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов, пред централния вход на изложението имаше съвсем малко посетители, като повечето гледачи бяха представители на фирми от самото изложение.

Причината за липсата на интерес и внимание към официалните гости по време на откриването е загубеното доверие от страна на българските фермери към управляващите аграрния сектор в България. При старта на миналогодишното издание на панаира в Добрич, Светла Бъчварова обещаваше до няколко месеца да стартира Програмата за развитие на селските райони, обещаваше за изплащане на компенсации заради сушата, обещаваше за подкрепа на животновъдството... На фона на днешните подновени протести на фермери от цяла България е съвсем просто и ясно защото хората, които произвеждат селскостопанската продукция у нас, не уважиха с присъствието си официалните гости на Добричкия панаир.

За сметка на това, малкото селскостопански производители, които дойдоха в първия ден на изложението, веднага започнаха да разглеждат машините, които бяха представени. Тази година, фирмите вносители на селскостопанска техника наистина показаха нововъведенията в бранша. Най-силен интерес предизвикаха цялата нова серия на тракторите Landini. Те са с обновен дизайн, подобрени технически параметри на двигателите, трансмисията и навесната система. От официалният вносител на Landini за България - фирма Оптиком, казаха, че с нетърпение очакват напълно новият модел на Ландини - Landini MULTIPOWER.

Също с изцяло нов дизайн и технически подобрения бяха представени и новите модели тракторите McCormick - / най-мощния от тях - TTX 230/, които от малко повече от година се внасят от официалния вносител на Suzuki за България - фирма Миркат. За първи път в България, Варекс Груп ООД представи на вниманието на родните зърнопроизводители комбайните Challenger. Силен интерес на щанда на Варекс имаше и към хедерите за царевица на фирма Capello. За пореден път бяха представени и гигантите сред тракторите - гумено-верижните  Challenger серия MT.

Големи канадски трактори представи и фирма Бултрекс. След като преди 2 месеца Трактор.БГ отрази с видео и снимки разтоварването на тракторите BUHLER на пристанището в Свищов, то на изложението в Добрич бе представен един от тях - Buhler 435 Versatile. Интересното при големите трактори от този клас е, че при тях стават все по-популярни навигационните системи, както и автоматизираните системи за управление на прикачния инвентар. По време на изложението в Добрич, представеният трактор Buhler 435 бе оборудван с навигация Trimble от фирма НИК . 

С впечатляващ по размерите си и изграден с уникален дизайнерски подход бе щандът на Старозагорската компания Булагро Машини АД. Традиционно бяха представени марките Pottinger, Valtra, Schaffer Lader.  Новост за пазарът на селскостопанска техника в България е това, че фирма Вива-Агротекс започва да внася нови трактори и комбайни с марката DEUTZ-FAHR.  До скоро фирмата беше един от основните вносители на употребявани комбайни Claas в България, но сега се преориентира и към новите машини, които могат да бъдат продавани и по Евро-фондовете в областта на земеделието, където субсидиите са 50-70%. Лидерът при зърнокомбайните - Claas, в първия ден от панаира привлече силно вниманието с мощният трактор Claas Xerion, който става все по-популярен в Добруджа. Сред българските производители традиционно с достоен щанд се представи фирма Раломекс, а Старозагорската фирма Авгандира показа за първи път нови български дискови брани на изключително конкурентни цени.

По време на изложението в Добрич най-малко посетители имаше в закритата площ, като изключение правеха единствено щандовете на консултантските фирми в областта на евро-проектите в земеделието. Най-много заинтересовани фермери имаше на щанда на Сибола и Сибанк, където екипи от експерти разясняваха наичините за успешна реализация и финансиране на евро-проекти в областта на аграрния сектор.

Негативните коментари за изложението бяха свързани най-вече със слабата му реклама и рекордно нисък брой посетители, както и с повишените цени за изложителите и не до там добрата инфраструктура на изложбените площадки. Заради вятъра всички нови машини изглеждаха доста мръсни, защото организаторите не бяха направили нужното облагородяване с трева и навсякъде имаше облаци от прахоляк. На фона на така започналото 16-о изложение на агро панаира в Добрич, както и фактът, че повечето фермери ще продадат реколтата си през ноември - декември, отново най-много продажби на селскостопанска техника ще има на АГРА в Пловдив.