Използвайки стара техника, отрано се отказвате от печалбата си

Всяка година фермерите губят 10-15% от реколтата си поради това, че използват масово трактори и комбайни на преклонна възраст

Използвайки стара техника, отрано се отказвате от печалбата си

pixabay.com

Икономическата ситуация винаги определя как ще се развива селскостопанската промишленост. Дребното и средното фермерство в последните години активно се развива. Все по-голяма популярност придобиват фермерските пазари, а продукцията на неголемите ферми стига до щандовете на търговските вериги.

 

С държавна политика Русия вдига агросектора на крака

 

Това са добри новини, но остава въпросът с икономическата нестабилност на „малките“ в сравнение с „големите“ агропредприятия, съобщава AgroXXI, позовавайки се на мнението на експерт от John Deere.

 

Практиката показва, че собствениците на едър бизнес купуват техника за обработване на земите в пълен обем и редовно обновяват парка от машини. По-малките стопанства от съображения за икономия използват старо оборудване до пълното му износване. Да продадат изгодно старите машини, които вече не се справят със задачите с тяга на полето, е невъзможно. Поради това фермерите просто ги пускат на полето, за да отмятат по-леките работи.

 

Да се сее и да се прибира реколта с износена, неспособна да даде своя максимум, земеделска техника означава отрано да се откажете от печалбата си, независимо какви са климатичните условия и технологията на отглеждане, която прилагате.

 

Статистика сочи, че фермерите всяка година губят 10-15% от реколтата си поради това, че използват масово трактори и комбайни на преклонна възраст. Нормативният срок на служба на повечето земеделски машини е 10 години.

 

Чуждестранният опит

 

В повечето европейски страни фермерите използват техниката 2-3 години. След този срок на експлоатация тя все още се намира в добро състояние и може да се продаде изгодно. Доплащайки, европейският фермер може да си позволи да купи нова машина за тежките работи и неголяма машина за транспортните.

 

Неголемите фермерски стопанства на Стария континент предпочитат да купуват агротехника от по-висок клас, тъй като тя струва повече и при продажба може да възвърнат по-голяма част от вложението си. Машините от по-високия клас са популярни и по друга причина – в Европа фермерството е семеен бизнес, който не изисква категорично наемане на работници извън семейството. Фермерите са готови да плащат повече за комфортни и удобни за експлоатация машини, тъй като предстои сами да ги използват.

 

Средна мощност, но високи показатели

 

В наши дни в земеделския бизнес се наблюдава смяна на поколенията. Младите фермери все по-често, вместо да търсят техника с ниска цена, се ориентират по показатели като надеждност и високотехнологичност. В отговор на това производителите на селскостопанско оборудване са предоставили разнообразие от модели.

 

Тракторът-мечта през погледа на Kubota

 

Най-голяма популярност при неголемите ферми имат тракторите със средна мощност – от 90 до 200 к.с. Овен за обработка на полето те се използват и за работа със смесители на фуражи и раздаване на фуражи в млечния и животновъдния бизнес.

 

Съвременните трактори се отличават с универсалност – могат да изпълняват целия цикъл от операции в стопанството.

 

Друга тенденция сред младото поколение фермери е интересът към системите за прецизно земеделие. Той се дължи на факта, че те понижават разходите за издръжка, увеличават печалбите и опростяват управлението на техниката. Фермерите могат да следят работата на операторите, разходите на гориво, потреблението на семена и режима на работа на всяка машина.

 

Добави коментар