JCB стартира своя собствена GPS система - Live Link, приложима за всички трактори и машини

JCB стартира своя собствена GPS система - Live Link, приложима за всички трактори и машини

Британския производител на селскостопанска техника JCB стартира от 1-и Януари 2012г. своя собствена GPS сателитна система с името Live Link. Тя бе официално представена пред журналисти на изложението Агритехника 2011 в Хановер.


Новата технолгия ще бъде внедрена серийно във всички машини JCB - от малките колесни товарачи Steed Skeer и селскостопанските телехендлери Loadall, до големите серии трактори Fastrac.

 

„Live Link е система на JCB, която позволява сателитно управление свързано с хидравликата на кормилната уредба, както и мониторинг на машините посредством сателитната връзка", заяви пред Трактор.БГ г-н Ричард Фокс-Марс, Управляващ директор в JCB - селскостопански. Той е категоричен, че новата система ще бъде изключително ефективна срещу кражби на селскостопанска техника, тъй като скрито вграден тракер ще изпраща сигнал до сателита, който показва на компютъра на собственика, къде му е машината във всеки един момент. Само преди няколко седмици по този начин бе засечен откраднат от Англия JCB Loadall, който само за дни е бил транспортин до Чехия, където е намерен от властите след локирането му благодарение на Live Link системата.

 

JCB Live Link 2012


Работата на системата Live Link се осъществява посредством криптирана връзка между сателит с подсигурен дейта център и GPS мобилни технологии. По този начин собственикът на машините може да наблюдава къде се намират те по всяко време, като това може да става чрез компютър свързан в интернет или чрез мобилен телефон.

 

Изключително полезна функция на новата система Live Link е това, че тя може да събира информация за основните работни процеси на машината, включително отработени моточасове, състояние на двигател, трансмисия и други агрегати. По този начин на оператора на машината може да се напомня за предстояща сервизна дейност. Също така, ако машината работи повече от необходимото, без да е преминала техническо обслужване в сервиз, системата Live Link започва да алармира за това.


Новата Live Link система на JCB позволява собственика на машината да зададе определен периметър от разстояние, в което машината е оторизирана да извършва работни дейности. Ако този периметър бъде нарушен, системата веднага включва аларма и оповестяване по GSM на собственика. По този начин се избягва възможността от злоупотреби и неоторизирано използване на машината.

 

При по-големите машини JCB ( телескопичните товарачи Loadall и Fastrac сериите трактори ) , сателитната система Live Link позволява да бъдат следени в реално време параметри като - разход на гориво, време на работа на машината, престой на машината, ниво на горивото в резервоара и степен на натоварване на двигателя.

 

За по-малките машини и стопанства, JCB предлага олекотената версия Live Link Lite, която може да бъде инсталирана от всеки един дилър на JCB. Тази система позволява да се обменя информация и между дилъра, с което могат да се прогнозират и планират сервизните интервали и дейности по поддръжката на машините, което да спестява разходи и на двете страни. С помощта на системата ще се спестява и значително време в комуникация и заявки за сервизно обслужване.

 

Live Link - JCB

сателитна GPS система от JCB - Live Link

 

© 2011 Трактор.БГ

Позоваването на източник Трактор.БГ е задължително !