Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Как да изберем пръскачка

Как да изберем пръскачка

Няколко фактора, на които да отделите внимание преди покупката

Как да изберем пръскачката, за да ни служи тя максимално време. Прилагаме няколко базови съвета от експерти.

Преди внасянето на течни торове и пестициди, всеки земеделец е необходимо да определи какви са възможностите на техниката му: оптималната височина на щангата, размера на капката, равномерността на разпределение на работния разтвор по растенията и съответствието й с технологичните норми, пише agbz.ru.

Необходимо е също така да бъде отчетено как се променя качеството и времето на обработка, ако се понижи работното напрежение, доколко бърз ще бъде ремонтът, ако се наложи такъв, какво може да се направи, за да се повиши ефективността на пестицидите и т.н.

Поради това при избора на пръскачка невинаги трябва да се ориентираме по стойността на модела, популярността и дори мнението на съседа. Разбира се, че най-икономичният вариант е лесно решение. Понякога обаче, пестейки няколко лева, последствията за фермата са сериозни. Рискуваме да изгубим от посевите и да хвърлим повече пари за скъпоструващи препарати.

Контурите на полето

Един от най-обективните показатели, по които може да се избере модел на пръскачката, е размерът на полето.

Известно е, че вместимостта на резервоара влияе на честотата на зареждането с гориво: колкото по-малка е тя, толкова по-бързо той се изпразва. В същото време машина с голям резервоар е по-малко маневрена на малки полета, така не се постига максимална производителност, а при маневрите се губи ценно време. Още по-голямата пръскачка уплътнява почвата.

Поради това вместимостта на резервоара е необходимо да осигурява подходяща дължина на движение, маневреност и да оказва оптимален натиск.

Опитните селскостопански производители препоръчват при размер на полето до 20 ха и посевна площ до 1 000 ха да се използват машини с вместимост на резервоара до 600 л.

При площи до 60 ха е целесъобразно да се използват пръскачки с вместимост на цистерната 900-2 000 л.

За полета с размер до 4 000 ха са подходящи машини с резервоар – 3 000-4 000 л., а при същата посевна площ за участък с размер 100 ха е удобно да се използва техника с резервоар – 5 000-12 000 л., съчетана с трактор с мощност 150 к.с.Освен това за резервоарите трябва да са изработени от удароустойчива пластмаса или неръждаема стомана.

Размери на частите

Неголямата площ по-удобно се обработва с навесно оборудване с размах на щангата 12-18 метра. Тази част от конструкцията ще служи няколко години, ако бъде изработена от неръждаема стомана и алуминий, а също така бъде покрита с антипрахова боя за защита срещу корозия и въздействието на ултравиолетовите лъчи.

С полета с голям контур е по-удобно да се използват самоходни машини с широкозахватна щанга. Те обикновено се отличават с ергономичност, повишена проходимост и по-добра маневреност, отколкото прицепните модели.

Ако се налага да избирате между пръскачки с еднакви характеристики, отдайте предпочитание на самоходната техника с шарнирно управление, тъй като тя по-лесно прави завои. 

Друг важен аспект е клиренсът. Ако планирате да използвате машината от пролетта до есента, необходим ви е самоходен вариант с висок, т.е. 160-180 см, пътен просвет. Той позволява да се грижите за високостеблените култури - слънчоглед, царевица и други, в техния по-късен стадий на развитие.

Следва продължение…

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug