Как да не губим пари от прибирането на зърнените култури?

Полезни съвети за планирането на работата с комбайна

Как да не губим пари от прибирането на зърнените култури?

Процесът на събиране на реколтата в наши дни може да бъде максимално рентабилен, ако заложите на качествена селскостопанска техника и умеете да управлявате работния процес. Целта е да се намали максимално загубата на време, ресурси, разход и реколта. Работните задачи трябва да се изпълняват бързо, с минимални загуби и разход на гориво.

 

Оттук следва, че е необходимо земеделците да обърнат особено внимание на логистиката на зърното на полето. Много фермери подценяват възможностите за оптимизация на работния процес. Важно е да се анализира добре процеса на работа на комбайна.

 

Експерти, занимаващи се с професионално прибиране на зърнени култури, са забелязали няколко фактора, които влияят на производителността на машината.

1. Колкото е по-голям бункерът на комбайна, толкова по-малко са разтоварванията. При идентични хедери, винаги по-производителни са онези комбайни, които имат по-голям бункер.

2. По време на сезона повечето земеделски производители са изправени пред проблема с транспортирането на продукцията от полето до хранилищата. Те често се сблъскват със загуба на време между 1 и 3 часа в очакване на транспорта.

3. Техническата подготовка на комбайните за работа е ключова. Правете задължително проверка на машините преди да стартирате жътвата.

4. Техническите данни на комбайна са важни -  колкото по-висок клас е, толкова по-висока е производителността.

Тук експертите отбелязват една особеност. Високият клас комбайни са ефективни през първите години, докато са чисто нови. След петата година тяхната поддържка става скъпа. Средният клас комбайни, 300-340 к.с., позволяват ремонт с подръчни средства и на по-ниска цена. Като резултат обаче дават по-ниска стойност на прибирането на продукцията от 1 ха.

5. При купуването на комбайн се уверете, че след това ще имате достъп до резервни части и оперативно обслужване.

6. Достатъчно е да отделите ден, отивайки на полето със секундомер. Така нагледно ще установите, че при оптимално изградена логистика, 50-60% от времето комбайнът жъне, 30-40% от времето отива за разтоварване, а 10% - за придвижване между нивите.

7. Винаги трябва да имате предвид риска от непредсказуеми загуби вследствие на лошо време или пък извънредни ремонтни дейности.

Внимателното и професионално планиране на работния процес ще Ви гарантира максимална рентабилност. Ако досега не сте решили логистичните проблеми, време е да ги елиминирате за предстоящия сезон.

Добави коментар