Как да не губите пари от неправилно използване на селскостопански гуми?

Постигнете правилно налягане в гумите!

Как да не губите пари от неправилно използване на селскостопански гуми?

За да може тракторът да работи с максимален капацитет, налягането в гумите е от съществено значение. В този ред на мисли, използването на неправилно налягане може да има отрицателно въздействие върху работата на техниката, износването на гумите и уплътняването на почвата. А това пък от своя страна ще доведе до загуби във финансово отношение.

 

Как да постигнем правилно налягане в гумите?

Селското стопанство не спира да се развива, а земеделците използват все по-мощни машини. Използването на неправилно налягане в гумите означава, че машините могат да загубят между 20 и 40% от мощността си поради приплъзване на гумите и съпротивление при работа.

 

Така например, трактор с мощност 210 к.с може да използва само 115 к.с за сцепление. А това е голяма загуба!

 

Защо налягането в гумите не трябва да е по-ниско?

Ниското налягане в гумите може да доведе до непоправими повреди по корпуса, които водят до пукнатини в гумата. Освен това съпротивлението при работа генерира прекомерно износване на гумите и висок разход на гориво. 

 

Защо налягането в гумите не трябва да е по-високо?

Другата крайност също не е за препоръчване, а именно по-високо от необходимото налягане в гумите. То може да доведе до подхлъзване на гумите на терена. При по-твърди повърхности или чакълен път може да доведе до повреди като порязвания или случайни пробивания. Също така гумите се износват много по-бързо и неравномерно. Високото налягане в гумите води също до високо уплътняване на почвата особено при влажни условия и не на последно място - до много по-висок разход на гориво.

 


 

Как да определим правилното налягане?
Най-вероятно вече си задавате въпроса - как тогава мога да определя правилното налягане в гумите? Просто! Експертите от фирма Медина-Мед - компания с над 30 години опит в сегмента гуми за селскостопанска и агро-индустриална техника, съветва:

 

”Винаги проверявайте налягането в гумите, докато те са студени!”, съветват експертите от Медина-Мед, които разполагат с най-голяма сертифицирана мрежа сервизи за гуми в България по стандарти и изисквания на MICHELIN в София, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Добрич и Хасково. Те са официален представител и на двата топ бранда гуми MICHELIN и TAURUS.

 

Докато проверявате налягането, трябва да имате предвид няколко неща:

- Видът селскостопанска дейност, за която ще се използват гумите

- Машината, на която ще бъдат монтирани

- Прикачен инвентар, добавен към машината

- Натоварване на всяка гума

- Скорост по време на транспорт и по време на работа

- Тегло на използваната машина


Препоръчителните стойности за всички тези аспекти от земеделската работа, могат да бъдат намерени в каталога на MICHELIN. Също така може да използвате и приложението, достъпно за iOS и Android - Michelin Pressure Advisor.

 

 

Експертите от Медина-Мед дадоха и някои насоки за определяне на правилното налягане.


“На първо място трябва да се определи какво е натоварването и теглото на трактора на всяка ос. Не забравяйте да добавите и прикачния инвентар, в случай, че ще бъде агрегатиран към трактора при работа. След това определете теглото на задната ос с оборудването в транспортно положение.
За определяне на налягането за гумите при комбайни, трябва да се вземе предвид теглото на хедера, комбайна и пълния бункер. Също така, за предната лява гума, под люлеещото се рамо, препоръчваме използването на 0,2 бара по-високо налягане от останалите гуми, поради допълнителното натоварване, генерирано по време на разтоварването на зърното”, обясняват от Медина-Мед.


Използването на правилното налягане в гумите е от съществено значение за оптимизирането на производителността на машините и увеличаването на рентабилността.


MICHELIN Ultraflex могат да работят при 40% по-ниско налягане от стандартните радиални гуми. Резултатът е по-широк отпечатък, който намалява уплътняването на почвата и увеличава земеделския добив с 4%.
Освен това, по-големият отпечатък предлага отлично сцепление на терена, което води до 10% икономия на гориво чрез намаляване на приплъзването.

 

 

Официалният представител на MICHELIN за България - Медина-Мед предлага и ексклузивните услуги. Една от тях е висококачествен сертифициран ремонт на агрогуми с материали на TIP-TOP Германия. Тази технология се предлага от само 8 компании в Европа. Фирмата се гордее още с опита си да третира излезли от употреба гуми и да изпълнява професионален топъл регенерат на агрогуми REMEDINA.


Медина-Мед предлага още решения за оптимизация на разходите на земеделците за гуми:
- Инспекция на превозно средство (на място) - определяне на текущото състояние на гумите.
- Препоръки относно подходящите гуми - според конкретния профил на бизнеса. 
- Регулярна проверка на налягането и износването на гумите, което гарантира правилната експлоатация и поддръжка. 

 

Повече за широкото портфолио от услуги и марки на Медина-Мед може да откриете на www.medina-med.com и на 0700 20 707