Как да подготвим комбайна за жътва ?

Как да подготвим комбайна за жътва ?

На прага на жътвена кампания 2013 Трактор.БГ публикува основните моменти, на които земеделските производители трябва да обърнат внимание при подготовка на своите комбайни за жътва.



1. Проверка на маслата


Подготовката на комбайна може да започне от проверката на маслата в машината и подмяна, защото през зимния период маслото се сгъстява и става като грес и при настъпване на по-топъл сезон отново се втечнява, което влияе на качеството и ефективността му. Съществува и вариант маслата да се източат преди зимата, но това не го прави почти никой земеделец. Препоръчително е всяка година маслата да се сменят или на определен брой моточаса. Най-важни са маслата, които работят при голямо натоварване, а именно редуктурните при двигателя и хедъра. Редукторът, който е на двигателя, поема цялото предварително съотношение за задвижването на комбайна. Редукторът на ножа също много се натоварва и затова е препоръчително на около 300 моточаса маслото да се сменя. Хубаво е ежедневно да се преглежда маслото на двигателя, както и нивото на антифриза сутрин, преди да се започне работа.



2. Проверка на радиатор

Много важно е да бъде проверен радиатора, който охлажда антифриза, и да бъде почистен, защото при работа на полето има много прах и листна маса, които биха могли да го замърсят. Почистването е достатъчно да става веднъж на 5-6 дни, което ще позволи на постъпателната струя да охлади течността.



3. Ежедневно пресиране


Добре е за по-голяма ефективност, всеки ден да се извършва гресиране на най-натоварените части на комбайната като например: разтоварващия шнек, вършачката и сечката. При гресирането също е важно водачът да обърне внимание за това дали ремъците са достатъчно обтегнати.



4. По-малък разход на гориво

Друг много важен момент е да се провери колко са остри ножчетата на сечката. Някои не отдават достатъчно внимание на този проблем, а от това дали ножчетата са изхабени зависи и разходът на гориво с 200-300 грама на декар. Добре е да се сложат нови ножчета, преди да се започне жътвата, а след приключване на бялата жътва, ножчетата се обръщат и след приключване на годишната жътва на слънчоглед и царевица следва да бъдат подменени на ново. Едно ножчета за един сезон, тъй като захабените ще допринесат за много по-голям разход на гориво, а загубата ще е много повече, отколкото ако се купят чисто нови ножчета.



5. Проверка на автоконтур системата


Следващият момент се касае проверката на системата за копиране на терена от хедера на комбайна. Това се прави отново с цел да се улесни работата на водача, защото ако тя не функционира правилно, операторът си съсредоточава вниманието в постоянно следене височината на хедера с ръчно изравняване. Процесът по настройване, в зависимост от модела на машината, не отнема повече от 15 минути. Наред с това трябва и компетентна настройка, индивидуална, на оборотите на вършачката, на вентилатора и т.н.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!