Как да работим безопасно с малогабаритен трактор - 10 важни правила!

Как да работим безопасно с малогабаритен трактор - 10 важни правила!

За да се избегнат максимално инцидентите с малогабаритна техника през летния активен сезон, Трактор.БГ публикува 10-те основни правила за безопасна работа с малогабаритни трактори, които широко се използват от земеделските производители:

1. Познавайте трактора си, прикачните съоръжения и как работят те. Прочетете и разберете инструкциите за експлоатация преди да започнете работа с техниката. Също така, поддържайте техниката си в добро състояние.       
 
2. Използвайте защитен рол-бар при трактори без кабина и колани. Ако Вашият трактор има рол-бар, сгъвайте го, само ако е абсолютно необходимо, и го разгънете и закопчайте ведгнага след това. Не слагайте защитен колан, ако системата е сгъната. Повечето нещастни случаи с трактори се причиняват от преобръщания.
     
3. Запознайте се добре с работния си терен - първо обходете района, за да сте сигурни и карайте внимателно. Бъдете особено предпазливи на склонове, винаги намалявайте скоростта при завои и избягвайте магистрали, когато е възможно.

4. Никога не стартирайте двигателя в затворен навес или гараж. Отработените газове съдържат въглероден окис, който е безцветен, без миризма - и смъртоносен.
 
5. Винаги поддържайте ВОМ-а си подходящо защитен. Придобийте навика да обикаляте трактора си и прикачния инвентар – никога не ходете върху, през или между трактора и инвентара, особено ако някое от устройствата работи. ВOM-ът се върти с достатъчно голяма скорост и сила, за да Ви убие.
 
6. Дръжте прикачния инвентар ниско на навесната система или на теглича. В противен случай, тракторът Ви може да отскочи назад.

7. Никога не слизайте от движещ се трактор, нито го оставяйте с работещ двигател. Загасяйте го, преди да излезете. Един трактор-беглец може да бъде изключително опасен.

8. Никога не зареждайте с гориво, докато двигателят работи или е горещ. Освен това, не добавяйте към радиатора охлаждаща течност, докато двигателят е горещ,  горещата охлаждащата течност може да изригне и да Ви изгори.

9. Винаги дръжте децата на разстояние от Вашия трактор и неговия инвентар. Тракторите и тяхната работа обикновено са привлекателни за децата, но те не са детска играчка. Не забравяйте, че разочарованието на детето е мимолетно, докато споменът за неговата или нейната телесна повреда или смърт, причинена от каране на трактор с Вас, или от прекалената близост, ще трае цял живот.
 
10. Никога не бързайте и не рискувайте с каквото и да било, свързано с трактора. Помислете за безопасността на първо място, след това отделете време и да го направете по правилния начин.