Как да запазим плодовете свежи за повече от три месеца?

Едно от най-важните условия за постигане на конкурентоспособност е правилното съхранение на продукцията

Как да запазим плодовете свежи за повече от три месеца?

Голяма популярност започват да набират хладилните контейнери, в които продукцията може да се съхрани както краткосрочно за няколко дни, така и дългосрочно за 3 месеца например. Много е важно веднага след прибиране тя да бъде охладена, за да се запази нейната структура, външен търговски вид и полезни свойства.

 

 

Хладилните контейнери служат за съхранение на продукцията директно на полето или на места, където има нужда от временна експлоатация при температурен режим. Чрез специално контролираната среда в хладилните контейнери се постига запазването й за по-дълго време. 

 

Температурата в контейнера се понижава чрез охлаждане с азот, а след това се поддържат постоянни градуси посредством система от температурни релета. Благодарение на отсъствието на кислород се създава анаеробна среда, без наличието на бактерии и гнилостни процеси. Богатият на азот газ в контейнера включва влага, която поддържа влажността. Това гарантира запазването качеството на продукцията.

 

В сравнение с други методи на охлаждане, бързото охлаждане с азот има следните очевидни предимства:

 

 

• Бърза скорост на охлаждане (скоростта на охлаждане е около 30-40 пъти по-бърза от обичайния метод на охлаждане).
• Поради краткото време на охлаждане на азота, земеделската продукция, охладена с азот, може да бъде свързана в максимална степен с цвета, аромата и вкуса.

 

 

Резултатите показват, че арека катеху, третирана с азот, има по-високо съдържание на хлорофил. 

 

Нека да обобщим с едно изречение: Продукция, съхранявана в азотна среда в такъв тип контейнери, запазва качествата си такива, каквито са били по време на самата беритба.