Кампания 2023: Предвиждат се изключения по интервенции заради забавяне на нормативни актове

Кампания 2023: Предвиждат се изключения по интервенции заради забавяне на нормативни актове

Агроминистерството предвижда изключения при заявленията за някои интервенциите през кампания 2023. Това става ясно от официален отговор от ведомството на депутатски въпрос.

 

Тазгодишната кампания се оказа сериозно административно предизвикателство и очаквано процесите, свързани с нея, се бавят. Също толкова очаквано това стресира фермерите дали накрая объркванията няма да са за тяхна сметка. Ето и поредният казус:

 

Сроковете за заявления и редакции си тече, но все още не са приети Наредбите за условията и реда за прилагане на интервенция „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000” и на интервенция „Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения”. Общественото им обсъждане тече до 25 май. А Наредбите за интервенциите, касаещи площните агрекологични мерки все още не са качени за обществено обсъждане.

 

Какви мерки ще предприеме министерството на земеделието с цел защита на земеделските стопани от непонасяне на финансови санкции?, питат народни представители.

 

Първата глътка въздух за фермерите дойде на 12 май, когато срокът без санкции за приключване на заявленията по кампанията се удължи до 30 юни спрямо публикуваната от ведомството проектонаредба за допълнение на Наредба № 3 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план, за проверките, намаления на плащанията и реда за налагане на административни санкции.

 

И още:

 

Министерство на земеделието: С оглед преодоляване на опасността от налагане на намаления на земеделските стопани поради закъсняло подаване на заявления за подпомагане по интервенциите „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”, „Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения” и интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните ще се предвиди изключение през Кампания 2023 в съответствие с нормативните актове.

 

„Предвид факта, че част от подзаконовите нормативни актове, свързани с прилагането на част от интервенциите по Стратегическия план, не са публикувани за обществено обсъждане в Министерството на земеделието се подготвя проект за изменение на Наредба № 4 от 2023 г. за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по интервенции за подпомагане на площ и за животни, с който се предвижда да отпадне санкцията за закъсняло подаване на заявления за Кампания 2023, с цел създаване на оптимални условия за кандидатите за участие по интервенциите за директни плащания”, отговарят още от ресорното министерство.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg 

 

Добави коментар