Къде да отидат парите от таваните?

  • 04.05.2022 6:28
  • 17
  • 0
  • Новини
Къде да отидат парите от таваните?

 

Ние сме за таваните, но ще вземем решение тогава, когато видим какво би допринесло като икономически аспект прилагането на двата модела. Който и вариант да се приеме, е нужно да се обърне специално внимание на необлагодетелстваните райони при усвояване на събраните средства. Това коментира пред Агри.БГ Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК), след среща с председателя на парламентарната комисия по земеделие Пламен Абровски.

 

„На първо четене мислим, че е много по-изгоден вариантът с постепенно намаляване на директните плащания над 60 000 евро. Така ще се генерират много повече средства за сметка на най-големите”, заяви браншовият представител, като подчерта, че все пак европейските субсидии се дават за устойчиво земеделие, което засяга развитието на дребния и средния фермер, „в това е смисълът им, а не за изплащане на дивиденти на големите корпорации”.

 

Според НАК важно е в икономическите анализи на земеделското министерство (МЗХГ) да се изчисли с точност каква сума ще се събере, за сметка на най-големите. „Ние коментираме една сума, но тя на първо четене е суха и ако се извадят разходите на тези фирми за осигуровки и заплати, може от 25 милиона да отиде на 5 милиона. Това е при вариант от 100 000 евро таван”, обясни председателят на НАК. Следващият не по-малък въпрос е къде ще отидат събраните по този начин пари.

 

Тодор Джиков: Ние се съгласихме да са за чувствителните сектори през инвестиционните мерки, но подчертахме и друго – средства за планинските и полупланински райони.

 

По думите му ставката от 26 лв. в момента е „изключително смехотворна” и не отразява реалните разлики в трудностите заради почвено-климатичния комплекс, отстоянията от нивите, големината на парцелите, близостта до пазарите и прочее. „Производството в тези райони обаче обхваща 44% от земеделската земя в България като мащаб и близо 40% от регистрираните земеделски производители”, акцентира Джиков.

 

„Коментирахме и позицията на Германия, която ще ограничава декари, а не суми. За нас като асоциация това също е приемлив вариант, върху който си заслужава да се помисли”, сподели още браншовият представител след срещата.

 

Предстоят още отделни срещи и на други организации в сектор „Пллодове и зеленчуци” с председателя на парламентарната комисия по земеделие за мнения и становища относно актуалните теми в земеделието. На заседанието на комисията в четвъртък, 26 август, пък ще бъде представена презентация от МЗХГ и ще се коментира Стратегическият план на страната ни. 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Добави коментар