Харви - берачът, който не изпуска и боровинка на земята

Чрез механично раздрусване на храстите машината работи в безпилотен режим. Тя се задвижва от слънчеви батерии

Харви - берачът, който не изпуска и боровинка на земята

Холандска компания демонстрира уменията на комбайна Harvy 500. Машината разполага с уникална система за улавяне на горски плодове, която съкращава загубите до само 3% срещу 20% при конкурентните решения. Харви работи както с механични органи за раздрусване на храстите, така и с берачи, информира agro-center.

 

Трактори в езерото: Как се събира реколта по "мокрия начин"

 

Стандартната технология за механично прибиране на грозде Over Row (OTR), която често се използва за комбайни за събиране на боровинки, не е оптимизирана за този тип горски плод. Често има доста повредена продукция, а загубите са сериозни. До 20% от плодовете падат на земята по време на беритбата. Причината за това е във формата на боровинковия храст. Тя тотално се различава от тази на лозята.

 

За разрешаването на проблема компания от Холандия разработи специална система за ловене – NOGAP. Тя използва платна, с които покрива територията около растенията. Така нито една ягода не може да се окаже повредена или на земята.

 

Чрез механично раздрусване на храстите машината работи в безпилотен режим. Това позволява да бъде използвана многократно през сезона, а не само, когато плодовете са узрели.

 

Харви се задвижва от акумулаторни и слънчеви батерии. В режим ръчно събиране разходва 1 киловатчас.

 

Добави коментар