Кое прави сеялките Vaderstad Tempo предпочитани - споделен опит от българските земеделци

„Пролетна сеитба 2021 със сеялките Vaderstad Tempo”

Кое прави сеялките  Vaderstad Tempo предпочитани - споделен опит от българските земеделци

Българските земеделци отчитат една успешна стопанска година и отправят поглед към следващата. Те вече планират обработките, сеитбата и всичко останало със залагането на един успешен старт за сезон 2022. Днес когато земеделците са изправени пред редица предизвикателства - климатични промени, изисквания за торови норми, променящи се ценови равнища на суровините, пред тях стои задачата за максимално оптимизиране на разходите в стопанството.

 

Задачата на Тайтън Машинъри и Vaderstad тази пролет бе да заснеме и покаже как може да се оптимизира пролетната сеитба, чрез инвестицията в нови и модерни технологии, които гарантират бързина, точност, прецизност и работят пряко за намаляването на производствените разходи в стопанството.

 

Представяме ви сеитба в три стопанства, в три точки на България, с три изцяло различни условия на сеитба. Засети бяха общо 40 500 дка пролетни култури царевица и слънчоглед.

 

 

Сеялките Vaderstad Tempo - дават възможност  точно и в срокове да се засят посевите,  благодарение на тяхната скорост, прецизност и точност.

 

Първото стопанство, което посещаваме е в община Павликени - Рачев 2 ООД, които обработват 50 000 дка и работят с Vaderstad Tempo от 2015 г. През пролетния сезон засяват  25 000 дка царевица и слънчоглед с Vaderstad Tempo TPR 12.

 

 

Владислав Анев, управител земеделие в Рачев 2 ООД ни споделя на полето:

Имаме изключително кратки срокове да засеем царевицата и слънчогледа. Тази година за 25 000 дка сме си задали 10 дни за сеитбата на царевица и слънчоглед. Благодарение на Vaderstad Tempo успяваме точно и в срокове да засеем абсолютно всичките си посеви благодарение на тяхната скорост, прецизност и точност.

 

С фирма Тайтън Машинъри съвместно работим повече от 10 години. През 2015 г. решихме да направим демонстрационен опит, в който да ни демонстрират сеитбата на царевица и слънчоглед със сеялка Vaderstad TPR 12.

 

Още по време на направения опит, който проведохме с Татън Машинъри и Vaderstad Tempo TPR 12,  ни направи най-силно впечатление: Скоростта на сеитбата, което е от изключително значение за нас, правилната норма на изсяване, дълбочината в изключителна точност и прецизността, която допринася Vaderstad Tempo TPR 12 на полето.

 

След закупуването през 2015 г. на първата ни Vaderstad Tempo TPR 12 ние решихме и заложихме пролетната сеитба на царевица и слънчоглед изцяло на Vaderstad Tempo.

 

Сеялките Vaderstad - върхово качество и издръжливост. Тя на практика е “нечуплива”

 

Отправяме се към второто стопанство в град Димово, област Видин, където нашият домакин е ЗП Румен Младенов, който обработва 9000 дка. и работи с Vaderstad Tempo от 2016 г. През пролетната сеитба 2021 г. засява  4500 дка слънчоглед с Vaderstad Tempo TPF 8.

 

 

Румен Младенов е неотлъчно на полето по време на сеитбата и ни разказва за впечатленията си от работата с Vaderstad Tempo:

Със земеделие се занимавам повече от 16 години, а сеялката Vaderstad имам от 5 години. Преди това работих с други 3 марки, които заедно трите не можеха да направят толкова декари за ден, колкото тя.

 

Най-силно впечатление ми е направило, че сеялката на практика е нечуплива. Може да работи на много сухи почви и на преовлажнени и поддържа много висока скорост на сеене за сеялка. Тази сеялка сее спокойно 300 дка на ден.

 

Тази пролет сроковете на сеитба са относителни, защото е валежна и тук Vaderstad спасява положението, че може да се работи и на влажна почва.

 

Работя основно с Тайтън Машинъри. Опитвал съм и с други вносители и разликата е от земята до небето и при Тайтън Машинъри сервизът до втория час е дошъл на полето, ако се наложи. Аз имам и друга техника от тях, като комбайн и съм изключително доволен от бързата реакция.

 

След отличната сеитба, която наблюдавахме в Димово се отправяме към другия край на България - село Коларци, общ Тервел. Тук ни посреща Ивайло Манолов от стопанството на ЕТ Спас Димитров - Димитрина Петрова, които обработват 20 000 дка и работят с Vaderstad Tempo от 2018 г. Те през този сезон засяват 11 000 дка с Vaderstad Tempo F8 и Tempo V8.

 

 

Ивайло Манолов, също ни споделя какво означава за него и стопанството да работят с  Vaderstad Tempo:

Още преди три години закупихме в нашето стопанство Tempo F. Видяхме, че при всякакви условия се справя перфектно и решихме да закупим и Tempo V. Когато отидохме на първата сеитба със сеялка Tempo F бяхме силно впечатлени - еднакво изникнали растения, на еднакво разстояние, имаше перфектни условия за един перфектно добър добив.

 

Нашата цел е прецизна, скоростна и точна сеитба. Важните фактори за една добра сеитба, са срокът на засяване, дълбочината, разстоянието между растенията и посевната норма. Това се постига лесно с Vaderstad Tempo

 

Откакто имаме двете сеялки Vaderstad Tempo успяваме да засеем с 30 % повече отколкото преди с три трактора, три осем редови сеялки и трима оператори и не на последно място много по-качествено.

 

И при двете доставки на сеялките екипът на Тайтън Машинъри си спазиха сроковете, за което им благодарим. Когато пускахме машините в експлоатация, бяха много точни и ясни в консултациите.

 

Какво е посланието на тримата фермери относно сеитбата с Vaderstad Tempo?

 

Румен Младенов, ЗП Румен Младенов

Използвам случая да се обърна към мои колеги, който не вярва да дойде да види на мокра почва как се работи. Това другите сеялки не го могат.

 

Ивайло Манолов, управител ЕТ Спас Димитров - Димитрина Петрова.

Ние сме на мнение, че всеки един уважаващ себе си фермер трябва да притежава Vaderstad Tempo.

 

 Владислав Анев, управител земеделие в Рачев 2  ООД

Моето послание към всички фермери в България : Доверете се Vaderstad Tempo на Тайтън Машинъри.

 

За да не пропускате следващото видео от поредицата „Пролетна сеитба 2021 със сеялките Vaderstad Tempo”,  може да се абонирате за YouTube канала на Тайтън Машинъри тук или да следите Facebook страницата на компанията тук.