Кои са печелившите партньори на полето?

Чрез комбинацията от трактор Case IH заедно с умните сензори Soil и Crop Xplorer спестявате до 170 евро/ха

Кои са печелившите партньори на полето?

Основният фокус на земеделците днес е поставен върху това как те да получат максимален добив, с минимални разходи на декар, при висок работен капацитет. Как обаче всеки може да постигне това? Експертите от Тайтън Машинъри България имат не само отговор на този въпрос, но и цялостни решения, работещи напълно индивидуално за всеки тип и вид стопанство.


По време на изложението БАТА АГРО 2019, компанията, официален вносител на бранда Case IH за България, представи цялото портфолио на машините, доказали се във времето като едни от най-предпочитаните у нас. Свилен Лозанов, мениджър продажби земеделска техника в компанията, отведе екипа на Трактор.БГ на обиколка около щанда с машини.


„На изложението БАТА АГРО 2019 сме изложили голяма част от портфолиото на Case IH по отношение на трактори, зърноприбираща техника и телескопични товарачи. Машината, която  виждате зад мен Case IH Puma 165. Този трактор е представител на малката серия Puma. Тя се разделя на две бази като шасита – къса и дълга база, като 165 е една от големите машини от късата база“, каза Лозанов.


Серия Puma започва от модела 145 и завършва с модела 240 CVX.  Този трактор е една предпочитана от българските земеделци машина, защото оборудването може да бъде конфигурирано с различни видове екстри.


„Универсален трактор е, може да се ползва както за тежки обработки, като оран, дисковане и т.н; може да се ползва и за високоскоростна сеитба. Тракторът е много подходящ за сеялката Tempo, която излагаме и тук“, добави той.


Заедно с Case IH Puma 165, Тайтън Машинъри България представи и модел Puma 240 CVX, който е топ модела базиран на по-голямото шаси и попада в премиум сегмента на бранда. Всички трактори от серията Puma са оборудвани с 6,7 литрови двигатели, разработени от гиганта FPT. Без значение от това каква разновидност е машината, тракторите се предлагат вече 10 години на пазара в България и са силно предпочитани заради своята здравина. 


„Следващата серия, която излагаме е Maxxum. Конкретно моделът, който сме изложили е Maxxum 150, тъй като за нас това е една доста масова машина. Българският фермер все още предпочита да купува трактори с добър запас от мощност, а конкретно моделът 150 е със същият 6-цилиндров двигател, който е и в серия Puma, отново FPT. От серия Maxxum това е нашият бестселър“, обясни той.


Говорейки за серията Maxxum, няма как да не споменем и Case IH Maxxum 145.


„Тази машина за разлика от модела, който видяхме, е с 4-цилиндров мотор, 4,5 литра и новата трансмисия, която Case IH представи миналата година – Active Drive 8. Тя отново е semi-powershift трансмисия, която е тотално автоматизирана. Конкретната машина, при тестовете на DLG, постигна по-нисък разход на гориво, спрямо най-добрия конкурент до момента, който е с vario кутия“, каза Лозанов.


Именно заради тази трансмисия, моделът спечели и приза „Трактор на годината“ на изложението Sima 2018 в Париж.


Малко след това виждаме машината, която през 2015 г. спечели призът „Трактор на годината“, по-конкретно моделът Magnum Rowtrac 380 CVX. Уникалното при този трактор е неговата концепция. Отзад той е с гумено-верижно задвижване, познато добре от серията Quadtrac, а отпред е със стандартни гуми, което от една страна дава сцеплението и характеристиките на една верижна машина, а от друга страна – маневреността както при един стандартен, колесен трактор. Всичко това позволява на фермера да използва инвентара си с пълния му капацитет.


Веднага след Magnum 380 CVX е разположен един от най-предпочитаните от земеделците трактори – Quadtrac 620 с 4-верижно задвижване. Серията се създава по идея на американските фермери, вижте защо моделът се използва и у нас.


„4-верижното задвижване и като цяло верижните машини щадят до голяма степен почвата. Това, което се наблюдава в Европа е, че до момента използвайки тежки машини, почвите в цяла Европа, включително и в България, са преуплътнени. Верижната технология разпределя теглото на трактора на много по-голяма площ, като по този начин щади почвата и намаля плужната пета. Като съответно намаляйки плужната пета, дъждовете, които падат се абсорбират от почвата и дават влага на растенията, тогава, когато им е нужна. Например, Quadtrac – тази машина, която тежи 26 тона, с 4 вериги, оказва по-малък натиск отколкото 100-килограмов човек, стъпил на един крак“, добави Свилен Лозанов.


Успехът на едно стопанство обаче зависи не само от правилния избор на техника, но и от дигиталните решения, които то използва. В ерата на информационните технологии, умното събиране и използване на информация във всяка една сфера от нашия живот е нещо много важно. Този процес на дигитализация не пропусна и селското стопанство. Тайтън Машинъри България предлага умни решения за иновативни земеделски стопани. Те носят името Soil и Crop Xplorer.


„Soil Explorer е сензор, който събира информация за състоянието на почвата – какво става под краката ни. Напълно безконтактен е, като може да работи с висока скорост. Има начин да се вземе почвена проба и да се направи почвен анализ, но нещата се случват много бавно и е нужен контакт с почвата. Тук всичко става безконтактно, на базата на електромагнитни вълни“, каза Иван Михайлов, мениджър системи за прецизно земеделие в Тайтън Машинъри.


Сензорът дава информация за типа и водното съдържание в почвата, както и за нейното уплътняване. Иновацията може да работи до 1 метър в дълбочина, като след това земеделецът използва информацията, за да обработва и третира полетата си по най-добрия начин.  Освен това сензорът може да управлява инвентар с променлива дълбочина на обработката.


„Това е следващият сензор Crop Xplorer. Той ни дава информация какво се случва над земята или по-точно дава информация за растежа на растенията, въз основа на хлорофила, който изследва сензорът. Той определя нивото на азотния баланс в растенията и каква нужда имат те. Също така в реално време сензорът управлява торачка или пръскачка с променлива норма на торене, като по този начин се пести от препарати, тор и същевременно се хомогенизира реколтата. По този начин се увеличава добива, реколтата е по-лесна за жътва, по-висока масленост имат маслодайните растения и в същото време фермерът печели от по-малки разходи и от по-голям добив“, допълни Михайлов.


Другата важна част от всяко едно иновативно стопанство са системите за навигация, които оптимизират работата на полето. Тайтън Машинъри България предлага системи за управление и навигация, които лесно могат да бъдат трансферирани между различни машини с марката Case IH. 


„Системите за навигация освен, че дават информация на нашите стопани за техните полета и какво се обработва – къде, как, спомагат и да се намали значително ангажираността на оператора с постоянното управление на машината. Така той може да се съсредоточи върху инвентара. Високата точност на работа, която се постига при монтирането на едни такива системи за автоматично управление също дава икономия от гориво, по-малки презастъпвания на стопаните и смекчава значително работата от операторите“, категоричен е Иван Михайлов.

 

Повече информация за машините с марка Case IH, сензорите Soil и Crop Xplorer, както и за Тайтън Машинъри България можете да намерите на *4040 или на titanmachinery.bg

Добави коментар