Кои са последните новости в умното земеделие?

НИК представи още по-прецизни решения за иновативни земеделци на БАТА АГРО 2019

Кои са последните новости в умното земеделие?

Кои са последните новости в интелигентното земеделие? Как модерните земеделски стопани могат да бъдат още по-прецизни и продуктивни, спестявайки редица разходи? На тези и още много други въпроси отговор дава лидерът в прецизното земеделие в България – НИК.


По време на БАТА АГРО 2019, компанията представи премиерни модели на земеделска техника и инвентар, както и нови решения за прецизно торене. Акцент на щанда на НИК бе пълната гама от продукти на норвежкия бранд Kverneland, на когото компанията е ексклузивен представител от края на 2018 г. 


„За първи път имаме възможност да изложим почти цялата гама от инвентари на Kverneland. Естествено с приближаващата есенна кампания имаме сеялки и за големи, и за малки фермери. По-малкото решение е 4,5 метрова сеялка и 6-метровия U-drill, който е подходящ за по-големи стопанства. Важно нещо, което трябва да отбележа е, че тази година Kverneland има 140-годишен юбилей и в тази връзка имаме специални предложения, свързани и със сеялките, разбира се и с другите инвентари“, обясни пред Трактор.БГ Тодор Шишков, търговски директор на НИК.

 


От НИК представиха есенни и пролетни сеялки, дискови брани, култиватори – конвенционални и strip-till, както и най-емблематичния за бранда продукт - плуговете, а също така и зелената линия на Kverneland в лицето на косачките и шредерите. Продуктите на норвежкия производител с 140 годишни традиции в изработката на стомана и внедряване на иновации са силно предпочитани у нас, заради своята здравина, издръжливост и надеждност.


Фермерите у нас познават НИК предимно като компанията с прецизните технологии и високата точност на работа на полето, като на БАТА екипът на фирмата не изневери на традицията да покаже още една новост в сферата на прецизното земеделие. Последната иновация от американския производител Trimble можеше да бъде видян на щанда на НИК, а именно софтуерната платформа Farmer Core, която дава възможност за автоматично прехвърляне на данни чрез AutoSync. 


„Trimble е отново тук. Всички фермери ни познават с нашия основен бранд. На първо място трябва да кажа, че през пролетта Trimble пусна 2 см сателитна точност, която е максимално най-добрата такава, не само сред продуктите на Trimble, но и като цяло сред всички конкурентни навигационни системи. 


Друга голяма новост, която е от две седмици, е възможността за автоматично прехвърляне и синхронизация на операции, граници на полета, задачи между няколко навигации, без това да е необходимо да се върши от човек. Това се случва посредством специална система, която Trimble разработи“, разясни Шишков.


Премиерно на щанда на компанията беше показана за първи път новият модел пръскачка – Berthoud Bruin. Благодарение на своя интелигентен дизайн, Bruin осигурява висока производителност на работа, без компромис в качеството на пръскане. Машината съчетава основни технически иновации (ново шаси, независимо окачване), като се опира на основните характеристики на самоходния модел Berthoud Raptor. По данни на КТИ, Berthoud е най-предпочината марка пръскачки за 2018 г. в България. Bruin освен с нов дизайн и по-широка колея, идва и с по-голяма устойчивост на полето и безупречно представяне в хълмисти терени, благодарение на окачването на щангата.


Прецизната техника в комбинацията с експертиза, правилно приложение и експлоатация може да увеличи значително крайните резултати и възвръщаемостта. 


„На нашия щанд през тази година са и агрономите на НИК Агро Сървис. Във връзка с все по-широкоразвиващата се и набираща скорост за почвено третиране и препоръка за хранене за посевите, всеки един от нашите настоящи или бъдещи клиенти може да отправи въпросите си директно към тях и да разбере малко повече за онова, което ние можем да направим, и да помогнем в земеделието“, каза Тодор Шишков.


Нека направим бърз преглед на някои от прецизните решения, които НИК предлага. Трактор.БГ разговаря с д-р Ани Попова, агроном в НИК Агро Сървис.

 


„Тази година на БАТА АГРО представяме отново AgroBalance, но с подобрения. Едно от тях е, че тази година по-широко застъпваме прецизното торене и отговаряме на въпроса: Защо да торим еднакво в цялата площ, при положение, че прибираме различен добив? 


Всъщност много от нашите клиенти нямат отговор на този въпрос или не знаят как да торят по различен начин. Ние сме тук, за да им обясним как могат да оптимизират разходите си за торене и да им помогнем да прилагат новите технологии, в случая – технология за променливо торене.


С тази технология се реализират по-малки или по-големи икономии от количеството на прилаганите торове. Но по-голямата полза всъщност идва от това, че се изравнява запаса в почвата, което е предпоставка за получаване на по-добри добиви в дългосрочен план.


Всички резултати от анализи се качват в нашата платформа GeoSCAN, където на база на визуализираните карти за разпределение се генерират карти за променливо торене. Тези карти могат да бъдат както за фосфор, така и за азот. На база на почвените анализи се генерират тези за фосфор, а на база на сателитните снимки се генерират карти за променливо торене с азот. Освен това в GeoSCAN нашите клиенти разполагат и с други инструменти, като агропрогноза и метеоданни“, обясни Попова.


Повече информация за прецизните технологиите и интелигентните инвентари може да получите от НИК на телефон 02/97 44 333 и на www.nik.bg

Добави коментар