Кои са топ машините с отличие от Farm Machine 2024?

Победителите във всички 13 категории бяха обявени на официална церемония в Хановер, на която присъства и екипът на Трактор.БГ

Кои са топ машините с отличие от Farm Machine 2024?

Новият компактен четирицилиндров Fendt 600 Vario е фаворитът на публиката на престижните награди Farm Machine 2024. Официалната церемония по награждаването се състоя тази вечер, 14 ноември, в рамките на специализираното изложение АГРИТЕХНИКА в Хановер.

 

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024

 

Екипът на Трактор.БГ присъства на място и лично отличи победителя в категория Upper Medium Size Tractor. Вижте кои са останалите върхови постижения в областта на селскостопанските машини и технологии, които впечатлиха журито на Farm Machine 2024.

 

Категория High Horsepower tractor: Победител е Claas Xerion 12

 

 

С чисто новата серия Xerion 12 компанията Claas разполага с изключително мощен трактор със задвижване на всички колела с технология за безстепенна трансмисия. Серията включва два модела с максимална мощност до 653 к.с.

 

Категория Combine: Победител е New Holland CR

 

 

Цялостната концепция на новия зърнокомбайн CR с двоен аксиален ротор от New Holland е проектирана за максимална мощност при спазване на всички ограничения. В основата стои технологията на задвижване с двигател, монтиран надлъжно според наклона на роторите.

 

Категория Forage Harvest: Победител е Krone ZX mit OptiGrass

 

 

Новият основен модул с 88 см вграден ротор постига дължина на рязане от 37 или 28 мм, като осигурява равномерно разпределение на културата по цялата ширина на косене. Използва 40 или 54 ножа. Системата за SpeedSharp ги заточва в рамките на пет минути.

 

Категория Utility Tractor: Победител е Case IH Farmall 75C electric

Това е първият напълно електрически трактор с допълнителни автономни работни функции от Case ICH. С производителност и мощност, подобни на дизела, батерията на Farmall Electric може да се зарежда от 10-80% за по-малко от час с бързо зареждане с постоянен ток. Технологията осигурява на потребителите спад на оперативните разходи с повече от 50% в сравнение с дизеловите трактори.

 

Категория Tillage: Победител е Väderstad Topdown E-Services

 

 

Компанията представя ново поколение култиватори Väderstad TopDown и Opus за 2024 г. В допълнение към подобрения дизайн се въвежда базирана на iPad система за управление Väderstad E-Control, както и възможност за задаване на карта за обработка на почвата чрез ISOBUS Task Control.

 

Категория Smart Farming + Robotic: Победител е 3A Advanced Automation and Autonomy

 

 

3A е мрежа от производители, които искат да автоматизират работата с трактори и прикачен инвентар или дори да им позволят да работят автономно. Сърцето на системата е софтуер AgXeed-Box и ISOBUS интерфейси. Amazone AutoTill за мулчиращи култиватори, AgXeed Box и CLAAS Autonomy connect са първите разработени продукти.

 

Категория Mid-Size Tractor и Награда на публиката: Победител е Fendt 600 Vario

 

 

В основата на серията е новоразработеният 4-цилиндров двигател AGCO Power Core50. Той осигурява максимална мощност от 209 к.с. при работен обем от 5 литра. Това прави Fendt 620 Vario най-мощният 4-цилиндров трактор на пазара. Моделът достига максимална скорост 50 км/ч при едва 1250 об/мин. Максималният въртящ момент от 950 Nm е наличен при Fendt 620 Vario от 1200 об/мин до 1600 об/мин. 

 

Категория Row crop harvesting: Победител е Grimme EVO 290

 

 

EVO 290 e двуредов прикачен картофокомбайн. Новото сепариращо устройство „ChangeSep“ позволява за първи път превключване без инструменти между две активни сепариращи устройства. Оборудвана със Speedtronic, машината значително улеснява работата на персонала за бране или дори напълно отнема работата им. Огромният бункер е 9-тонен. За максимално сцепление и трите колела могат да се задвижват хидравлично.

 

Категория Upper Medium Size Tractor: Победител е New Holland T7 CNG

 

 

Тракторът използва сгъстен природен газ (CNG) вместо дизел. Може да изгаря биогаз от оборски тор. Благодарение на чистото горене в 6,7-литровия метанов двигател NEF не се изисква последваща обработка на отработените газове или филтър за твърди частици. С максимална мощност от 270 к.с., това е най-мощният трактор с алтернативно задвижване, а резервоарите побират 1300 л биометан.

 

Категория Sowing and planting: Победител е Amazone Precea-TCC

 

 

Използвана при сеитба с плуг и мулч, прикачната сеялка за прецизна сеитба Precea-TCC се характеризира с прецизно разположение, висока сила на удара и удобство на работа. Прецизното разделяне и дозиране на тора също са впечатляващи при работни скорости до 15 км/ч. С новата система за подаване на семена Central Seed Supply в комбинация с големия обем на контейнера, производителността на площта се увеличава.

 

Категория Plant protection: Победител е Horsch Leeb Xeric 14 FS

 

 

Резервоарът под налягане от 14 m³ за тор има хидравличен капак и може бързо да се напълни отново. Дозиращите винтове насочват тора от резервоара към централна, високо разположена дозираща кутия с клетки за претегляне. Това върши чудесна работа за всички гранулирани торове.

 

Категория Mowing and haying: Победил е Kuhn FC 13460 RA

 

 

С работна ширина от около 13 м и климатик, новата гигантска косачка прави възможна Controlled Traffic Farming (CTF) – т.е. култивиране с постоянни алеи. Моделът е с телескопична ос. По-голямата ширина на колеята има за цел да подобри стабилността на машината при синори и наклони.

 

Добави коментар