Колко заработва тракторист в Полша?

За да бъде трактористът мотивиран да работи, той трябва да печели на година между 18 000 и 35 000 лева на месец

Колко заработва тракторист в Полша?

Опитният тракторист в Полша печели средно 1600-2670 лв. брутно възнаграждение. Заплатата му е над средната за страната, но за разлика от работата на офис служителя, работата на тракториста зависи от сезона, прогнозата за времето, състоянието на машините и т.н., пише Agruculture.by.

 

Ще има ли минимална заплата в селското стопанство за целия ЕС?

 

Заплащането на трактористите варира от 6,24 до 9,80 лв./час в нетно изражение. То зависи от опита на работника, вида на изпълняваните задачи и до известна степен от региона, в който работи.

 

Най-ниско е заплащането на трактористите с най-малък опит, които изпълняват прости задачи: култивация, транспортиране в полеви условия, техническо обслужване на нивите и т.н. Най-висока е заплатата на хората, чиято работа изисква висока прецизност на изпълнение, умение за работа с най-новото оборудване за растителна защита, торене, сеене и т.н.

 

За да бъде трактористът мотивиран да работи, той трябва да печели на година между 18 000 и 35 000 лева на месец, сочат данните на полските фермери. Разбира се, това не са стандартни заплати за 8-часов работен ден.

 

Необходимо е да се работи над нормата.

 

В пиковия сезон се налага понякога хората да работят през няколко часа, достигайки до 350 часа на месец. Тогава заплащането расте пропорционално.

 

Понякога фермерите сключват договори с фиксирана заплата на меец, независимо какво количество часове отработи. Тогава става дума за универсален работник, способен да изпълнява различни функции.

 

Понастоящем минималната работна заплата на месец в Полша е 523,09 евро, докато в България тя е 286,33 евро (по данни на Евростат). Според сайта zaplatomer.bg средната нетна месечна заплата на трактористите в България е 1063 лв.
 

Добави коментар