Комбайн Laverda 296 LCS позволява безпроблемна, качествена и бърза работа

Комбайн Laverda 296 LCS позволява безпроблемна, качествена и бърза работа

Комбайн Laverda 296 LCS позволява безпроблемна, качествена и бърза работа, заяви 37-годишният Румен Тодоранов заедно с брат си , които от 12 години имат семеен бизнес със земеделие в Поликраище. Те помагат на баща си Йордан Тодоранов, който от 1994 година стартира с 3000 дка земя. След 16 години тя е близо 11 000 дка. От тях само 500 дка е собствена. Основно площите са в землището на Поликраище, Първомайци и Крушето. Има наета земя и във великотърновските села Хотница и Русаля.

„От малък съм с тракторите и баща ми по полето. Знам какво е да се занимаваш със земеделие. Това ни е в кръвта. Нерядко се шегувам, че българинът е селянин. Земеделието си е бизнес, който всеки обича”, разказва Румен Тодоранов пред в-к Борба.

Досега той е спечелил един проект по мярка 121 от ПРСР. От него има комбайн Laverda 296 LCS с хедери за слънчоглед. Комбайнът е оборудван с "двойна нивелираща система", която позволява безпроблемна, качествена и бърза работа под напречен наклон до 20% и страничен наклон до 8%.

Тодоранов има кредити и към банките. Парите са най-вече за оборотни средства и за машини. Въпреки че автопаркът му е добре оборудван с 10 трактора от различен клас, два комбайна и две сеялки, скоро Тодоранов ще си купи и автоматизирана пръскачка. От тази година той ще използва нов вид тор, хвали се арендаторът. Съвсем обикновен, органичен от птицекомбината в Поликраище - за повече добив.

Преди време зърнопроизводителят отказал проект за 470 хиляди лева за животновъдна ферма. Видял, че политиката на държавата не е насочена към фермерите. Затова останал с малко помощно стопанство с 20 прасета, 10 телета и 5 крави. Семейството разполага и със 100-декарова ябълкова градина. „Това ми е пенсията”, шегува се Румен. Той има идея да отглежда в бъдеще и рапица за биогориво.

Относно получаваните субсидии споделя, че се дразни, когато стане дума за тях. „Налага се мнението, че субсидиите са само за нас, зърнопроизводителите. А те не са само за нас. Ние сме началната точка на разпределение. Когато аз получа едни пари, аз си увеличавам рентата. Два пъти повече давам пари от преди години, заплатите на работниците на полето и механиците три пъти повече съм ги увеличил, купил съм си нова техника, купувам торове и препарати. Така ставаме по-конкурентноспособни.

От дългите години опит той е разбрал, че трябва да се работи по-активно и по-малко да се приказва, и търси съдействие. Защото дори и с кандидатстването с проекти е срещал трудности. „Те са ти задали срокове. Три месеца за разглеждане на документите, а четири - реализация. Правя си аз сметка за седем месеца, а те бавят поне 9 месеца. Това е ненормално. Объркват ми се плановете. На мен ми се обръща бизнесът.

Тодоранов се надява все пак с програмите от ЕС да се привлекат повече млади хора в земеделието и те да развият своя бизнес у нас.

Изключителен представител за България на италианската марка Laverda e старозагорската фирма Оптиком ООД.