Комбайни в много региони не влизат да жънат пшеница заради дъждовното време

Комбайни в много региони не влизат да жънат пшеница заради дъждовното време

След дългите месеци на суша дъждовното време, което се установи в много региони на страната, оказва негативно влияние върху реколтата от пшеница, а много земеделци дори не могат да влязат да жънат заради влагата.

Към момента според заместник-министъра на земеделието Светла Бъчварова, цитирана от Дневник, добивът от зърнената култура ще е около 3.7 млн. тона през настоящата година. Все пак тя се застрахова като заяви, че след приключване на жътвата у нас ще бъдат нужни нови оценки, за да се прецени точно колко са повлияли пороите на новата реколта.Очакванията на Бъчварова са в тон с прогнозите на Васил Симов, главен изпълнителен директор на ССБ (Софиийска стокова борса). Разминаване се забелязва при сравнение с предишни изказвания на заместник министъра. В началото на юни Бъчварова заяви, че добивите могат да достигнат до 4.1 млн. тона.

Във Великотърновска област, например средният добив на пшеницата в областта досега е 410 кг от декар, отчитат от Дирекцията по земеделие във Велико Търново. Убити от градушка и засегнати от топлото време са 5 хил. дка в Павликени. Кампанията в региона продължава с пълна пара, а за една седмица комбайните са ожънали над 75 хил. декара.

Както Фермер.БГ вече ви информира зърнопроизводителите от Плевенско сигнализираха, че не могат да започнат жътвата на пшеница заради лошите атмосферни условия, а в същото време дъждът оказва лошо влияние и на зърното – почерняване, различни гъбички и т.н. За същият проблем сигнализират и земеделци от Старозагорско. Ето защо зърнопроизводителите също не искат предварително да дават прогнози за добива.

Прогнозите не могат още да бъдат точни и конкретни докато не се прибере цялата реколта. Освен това всеки район в страната има индивидуални специфики, които ще окажат влияие на крайния резултат. Във Великотърновско, например, макар и в условията на суха година, добивът за сега е добър. През 2008 г., когато страната отбеляза абсолютен рекорд в добивите за последните 15 години арендаторите в региона са прибирали по 413 кг. от дка, което се доближава да тазгодишния добив.

източник: Фермер.БГ