Комбайните Claas Lexion с гумени вериги са вече в България (ВИДЕО)

Комбайните Claas Lexion с гумени вериги са вече в България (ВИДЕО)
Рапид КБ показа много премиери на земеделска техника на изложението Бата АГРО 2014.  Официалният вносител на световния производител на трактори и комбайни Claas, представи пред Трактор.БГ новата серия комбайни Lexion 760 Terra Track.
 
"Тази година  Claas Lexion 760 е демонстрационен Lexion, който направи над 20 демонстрации в цялата страна, в условия на тежка жътва. Terra Track удиви много наши клиенти, някои от които, дори пожелаха да го придобият веднага за тазгодишната жътва, каза Николай Цеков, мениджър продажби в Рапид КБ.
 
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 
 
Уникалното за този зърнокомбайн е, че в него са интегрирани множество иновации, които бяха наградени с отличия през изминалата година на Международното изложение „Агритехника“ в Хановер и Sima в Париж.
 
„Комбайнът е оборудван със системата Cemos Automatic, благодарение на която управлението на зърнокомбайна се самонастройва така, че да имаме максимална производителност и минимални загуби. Минимализира се човешкият фактор за грешка. Машината постоянно си оптимизира настройките, като отваряне, затваряне, горно, долно сито, обороти на барабана, на роторите за сламосепарацията на клапите, допълни Цеков.
 
Всички параметри в комбайна Claas Lexion 760 постоянно се променят за максимална производителност.  Пример за това преимущество е изкачването по наклон на машината. В този момент системата разпознава, че комбайнът се изкачва по наклон, при което се намаляват автоматично оборотите на вентилатора. Това намалява загубите от продукцията, за която има риск да бъде издухана от вентилатора и намалява значително човешкия фактор.
 
Освен с Cemos Automatic, комбайнът е снабден и с Cruis Pilot – това е система, която позволява комбайнът сам да си увеличава или намалява постъпателната скорост в зависимост от масата, която постъпва и желаното ниво на загубите. Всички Lexion-и 7-ма серия са снабдени с новото охлаждане Dynamic Cooling. Радиаторите са хоризонтални в задната част на машината и се охлаждат от един вентилатор, който се задвижва хидравлично. Въздухът за охлаждане се засмуква над машината, където той е най-чист и няма прах. 
 
„Направихме тестове с Claas Lexion 760 до 300 моточаса без обслужване, за да наблюдаваме какво е замърсяването на радиаторите. Резултата е такъв, че всеки комбайнер спестява сутрин от 30 до 40 мин. Това прави машината по-малко обслужвана, обясни още Николай Цеков.
 
За друга иновация, която е интегрирана в комбайна Claas Lexion 760, отличена и с медал са сензорите за страничен вятър, които регулират разпределянето на нарязаната маса от сечката, разказа Цеков:
„Благодарение на тези сензори се засича страничния вятър, като по този начин се регулира изхвърлянето, за да не се покрива неожънатата площ и за да се издуха нараязаната слама на една страна. Сламата се разпределя равномерно при всякакви условия за хедери с работна ширина до 14 м.“
 
Друга важна характеристика на комбайна Claas Lexion 760 са веригите Terra Track, специалните вериги, които са изключително полезни при тежки условия на жътва, каквито имаше тази година. 
 
За него Никалй Цеков обясни: „Гуменото задвижване Terra Track при този Lexion е поколение III. Отличаващото се при Terra Track е гумено-верижното задвижване на Claas е, че силата на движение се предава чрез силата на триене между веригата и гуменото колело. Като за тази цел веригата трябва да бъде постоянно опъната, а когато веригата е опъната, теглото на машината се разпределя върху цялата площ на веригата. От това следва по-малко утъпкване и по-голяма проходимост. А в тези кални условия, в които изпитахме машината тази година имаше случаи, в които изглеждаше, че машината плува по калта отгоре. Върху цялата площ на веригата се разпределя равномерно теглото на машината, а не само там където има контакт с ролка.“
 
На щанда на Рапид КБ на Бата АГРО бе представен и новият комбайн Claas Tucano 570, чиято официална световна премиера беше броени дни преди тази у нас. Това е новата серия на Tucano, която професионалистите нарекоха малкия брат на Lexion.
 
„Основната разлика с предходния модел на Tucano е, че разтоварващият шнек е качен горе, хоризонтално с увеличена скорост на разтоварване 90 л/сек. Сменен е двигателя Mercedes с новото поколение с по-мощни двигатели. Характерното за него е, че разхода на  AdBlue е намален на половина. Тоест това са между 3 и 4 % спрямо натоварването на двигателя. Разход AdBlue спрямо разход на дизелово гориво., каза Николай Цеков.
 
Моделът Tucano 570, изложен на щанда на Рапид КБ на Бата АГРО е най-големият представител от серията Tucano. Той е оборудван с хибридна технология - APS ситема за овършаване и за самосепарация. Комбайнът има един ротор, вместо сламотръси, който е с по-голям диаметър спрямо стария Tucano 470. 
 
От Рапид КБ продължават демонстрациите на новите серии комбайни в страната, за да се убедят фермерите в техните преимущества, в реални местни условия.
 
Пълна информация за комбайните Claas можете да получите от официалния вносител на марката за България, фирма Рапид КБ:
 
 
 
адрес: ул. Околовръстен път № 143, София 1407, п.к. 99
 
тел.: (02)400 80 10
 
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!