Комбайните са готови за старта на жътвената кампания, увериха от КТИ

Комбайните са готови за старта на жътвената кампания, увериха от КТИ

8800 са комбайните, които могат да бъдат да бъдат използвани в тазгодишната кампания по прибиране на зърнената реколта. Това представлява около 85% от всички регистрирани машини, съобщиха от Контролно-техническата инспекция към МЗХ на провелия се Консултативен съвет по зърно. Около 1800 от комбайните са под 10 годишни с висока производителност.

И в момента се правят интензивно проверки на зърнокомбайните съвместно с Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване” към МВР. Още не всички машини са преминали през технически преглед, но от инспекцията уверяват, че до дни всички технически единици ще бъдат проверени и ще получат стикери. Проверките за обезопасеност на комбайните ще тече перманентно и по време на цялата жътвена кампания.

Председателят на Консултативния съвет по зърно Красимир Аврамов и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите съобщи, че в някои райони вече стартира жътвата на ечемика. Прибираща техника вече навлезе в районите на Стара Загора, Бургас, Сливен, Ямбол, Пловдив, Пазарджик, Силистра и Плевен, уточни председателят на съвета.

Складовете са подготвени за приемането на новата реколта, увери изпълнителният директор на Националната служба по зърното и фуражите Злати Златев. Национална служба по зърното и фуражите към 31.05.2010 г. контролира съхранението на зърното в 46 броя публични складове за зърно. Общият капацитет на всички складови вместимости е над 8 млн. тона.

Извършва се профилактика на технологичното оборудване свързано с приемането на зърното – редлери, елеватори, шнекове, зърнопочистващи машини, вентилатори за активно вентилиране, зърносушилни, кантари и т.н. Осъществяват се ремонтни дейности по отстраняването на течове по покривите, както и редица довършителни работи по стени, прозорци, врати и други. Извършва се обеззаразяване на вместимостите на складовите бази.

Състоянието на посевите при обследването се определя общо на „много добро” и „добро” при пшеницата - 83,2% и ечемика - 81,2%, сочи оперативното обследване на площите, направено от Главна дирекция „Земеделие” на МЗХ по области. „Средно” е състоянието на 14,7% от посевите на пшеница и 15,4%  на ечемика, съответно в  „незадоволително” състояние са 1,8%  и 2,8%. Отчетени са пропаднали площи 0,3% при пшеницата и 0,6% при ечемика, което се дължи предимно на наводнени площи от пролетното снеготопене и проливни дъждове, придружавани често от градушки.