Коронавирусът тласна пазара на безпилотни агромашини нагоре

Над 30 000 безпилотни летателни устройства ще се вдигнат над китайските ниви с цел растителна защита тази пролет

Коронавирусът тласна пазара на безпилотни агромашини нагоре

pixabay.com

Китайските производители на агродронове регистрираха ръст на търсенето на фона на борбата с разпространението с коронавируса и факта, че Световната здравна организация обяви пандемия, пише cnbc.com.

 

5-те иновации, които ще променят селското стопанство

 

За първите два месеца на 2020 г. са продадени 4000 селскостопански дронове, казва Джъстин Гонг, който е съосновател на компания производител на безпилотни летателни апарати, предназначени за земеделския сектор.

 

Големите ферми, местните власти и дистрибуторите на земеделска продукция купуват високотехнологично оборудване, провокирани от разпространението на коронавируса. Борбата с последния става чрез ограничаване на контактите с други хора.

 

Необходимостта да общуваме по-малко един с друг е ключов проблем за милиони китайци по света, тъй като те все още работят с ръцете си в неголеми ферми. От момента на появата в края на декември на високозаразния коронавирус COVID-19 в страната са загинали над 3000 души. Заразените са десетки хиляди.

 

И докато болестта удари много отрасли в азиатската страна, производителите на дронове се оказаха в печеливша ситуация.

 

Компанията на Гонг не е единствената, която е усетила положителната тенденция. Генералният директор на друга компания, която също търгува с агродронове, е отчела минимум 4 пъти ръст на печалбата си.

 

"В последно време получаваме все повече запитвания за земеделски дронове и безпилотни транспортни средства", казва той.

 

Интересът към селскостопанските технологии и доставчиците на такива услуги е висок и на фона на това, че правителството на Китай в последните няколко години е активизирало своите усилия за понижаване на зависимостта на страната от вноса на храна от САЩ и други държави.

 

По оценки на Министерство на земеделието на Китай над 30 000 безпилотни летателни устройства ще се вдигнат над нивите с цел растителна защита тази пролет. Съгласно статистиката китайският пазар на смарт земеделски продукти, базирани на технологии, ще нарасне от 13,7 млрд. долара през 2015 г. до 26,8 млрд. долара през 2020 г.

 

Фермерите се консолидират за закупуването на агродронове

 

Широкото внедряване на технологии в китайските ферми е следствие от демографската ситуация.
300 млн. души, които са в селските райони, бързо стареят, докато много млади хора се ориентират към градовете.

 

Като резултат във фермите остава все по-малко работоспособно население.

 

Президентът на Китай Си Дзинпин стартира стратегия за „съживяване на селските райони“ още през 2017 г. Тя е част от 5-годишен план.

 

Доколкото коронавирусът порази много малки предприятия в Китай, включително фермерите, анализатори очакват все по-голяма консолидация. Тя е необходима за увеличаване на продажбите на земеделска техника, в това число и агродронове.

 

Основен фактор за ръста на интереса към смарт селскостопански машини е и фактът, че придобиването й е включено в списък продукти, за които държавата отпуска субсидии.

 

Добави коментар