КТИ: 2017 – Разведряването след шока от 2016 г.

КТИ: 2017 – Разведряването след шока от 2016 г.
Излезе специалният проект на Трактор.БГ - Годишен обзор на пазара на селскостопанска техника АgriTech Market 2018. Представяме  ви първата част от текста, в който ще се запознаете с данните от КТИ за новорегистрираните комбайни през 2017 г. и съпоставка с предишни години. 
 
Техническото и технологично обновяване на производството е основен фактор за повишаване на ефективността и конкурентоспособността на селското стопанство. 
 
Поради това е от особено значение да се подчертае, че на пазара в България се предлага техника,която отговаря на европейските изисквания за екологично земеделие, защита на почвата по отношение на подобряване на структурата и състава й, премахване на ерозията и запазване на влагата, техника, отговаряща на изискванията за опазване на околната среда от вредни емисии и твърди частици във въздуха.
 
С внедряването в производството на тази нова техника могат да се прилагат добрите практики в земеделието.
В тази връзка, важно е да се анализира равнището на механизацията в отрасъла и да се очертаят основните тенденции, свързани с техническото осигуряване на земеделското производство.
 
Налице е устойчива тенденция на обновление на машинно-тракторния парк. Средната възраст на използваните машини намалява. Така очертава ситуацията Георги Алексиев, началник-отдел „Контрол и техническа инспекция" (КТИ), в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
Осигуреността на тракторният парк с работни машини е белег за инвестиционните възможности на земеделските стопанства и в крайна сметка – за икономическата ефективност на механизацията на земеделието, казва Алексиев.
Докато през 2007 г. прикачните машини на възраст над 10 години са 81,6% от общия парк, десет години по-късно - през 2017 г. 30% от използваната прикачна техника е на възраст до 10 години. 
 
 
Това се дължи на влизането в селското стопанство на нови прикачни, навесни и стационарни машини, анализират от КТИ.
2015 г. стои като обетован връх в търговията с агротехника, към който всички фирми се обръщат с носталгия.
 
Някои компании отчитат сериозен спад през 2016 г. – между 20% и 30%.Това обаче доведе до „отрезвяване“ за търговците и производителите и стремежът през 2017 г. беше поне да не се слиза под нивото от предишната година, отбелязват те.
 
Експертите отчитат, че инерцията от 2015 г. доведе до донякъде емоционален внос на техника, който създаде следната ситуация на пазара: изключително голямо предлагане, но отслабнало, спрямо предишни години, предлагане.
 
„Данните сочат привидно стабилно възходящо развитие на пазара за 2017 г., което обаче не е точно така. До средата на годината (май-юни) се запази силно негативната тенденция от 2016 г., която беше повлияна от фактори като лоша стопанска година и спад в приходите на земеделските производители, както и намален инвестиционен интерес вследствие на изчакване на реализацията на проектите по ПРСР. От средата на 2017 г. се забеляза рязък ръст в търсенето на различни земеделски машини“анализира ситуацията Веселин Генев, управител на „Оптиком“ ООД.
 
„Продажбите на агротехника намаляха с повече от 10%. Цените на земеделската продукция също бележат спад и в момента са на най-ниското си ниво от последните 10 години“, смята Стефан Христов, генерален директор земеделска, голф и градинска техника в „Мегатрон“ ЕАД.
 
Бавното завръщане на комбайните 
Общо новорегистрираните комбайни през 2017 г. са 158, сочат официалните данни на КТИ за 2017 г. За сравнение през 2016 г. в България са регистрирани общо 115 нови комбайна. Съответно ръстът е 37,39%.
 
 
Най-много през 2017 г. са били регистрираните комбайни в София-град – 37 (+9) и в Плевен – 15 (+1), а в Стара Загора са 13 (+1).
Най-голям ръст се отчита в Добричко, където през миналата година са 14 новорегистрираните зърнокомбайна, докато година по-рано те са били само 3. Това на практика означала 466% ръст.
 
Източник: КТИ
 
През 2016 г. в Русенско са регистрирани 11 зърнокомбайна, докато през 2017 г. те са 10. Ръст от 57% се отчита в Бургаско, където през миналата година са регистрирани 11 зърнокомбайна, докато година по-рано те са били 7. Почти същата е картинката във Варненско – 9 през 2016г. и 11 през 2017 г.
 
В Пловдивско от 4 през 2016 г, новорегистрираните зърнокомбайни през 2017 г. вече са 7. И в Ямболско има ръст от 200 процента. През 2016 г. комбайните, които са били регистрирани като нови са били 2, докато през изминалата 2017 г. те са 6.
В първите години на „запасяване“ с този вид машини цифрите са били далеч по-различни. През 2008 г. новите зърнокомбайни са били 299, а през 2009 г. – 332.
 
Източник: КТИ
 
Нивото на продажбите на комбайни в момента обаче е ниско според директора на Тайтън Машинъри България Филип Цветков. „Надяваме се в бъдеще да се завърне на нивата, които приемахме за нормални”, каза той.
 
Марката зърнокомбайни CLAAS е безспорен любимец на българския фермер. От 10 години насам лидерството на тези машини е непоклатимо. Още през 2008 г. комбайните CLAAS са били най-много от новорегистрираните, според данните на КТИ, предоставени специално за Tractor.BG. Тогава от общо 299 машини, 68 са CLAAS, което е 22,7% пазарен дял. На второ място тогава са били зърнокомбайните с марка JOHN DEERE – 53, а на трето – CASE IH - 35.
 
Година по-късно, когато новорегистрираните комбайни са общо 332, тройката се променя. NEW HOLLAND (55) заема второто място след CLAAS (114) , а бронзът се отрежда на JOHN DEERE (41). CASE IH повишава бройките на 36, но остава на четвърто място.
 
 
Най-съществен е ръстът при CLAAS с 21 машини повече спрямо 2016 г. При JOHN DEERE ръстът е с 15 комбайна. Докато NEW HOLLAND запазва позициите си от година по-рано, като машините, регистрирани от тази марка са с една повече.
 
Равномерното позициониране на NEW HOLLAND на българския пазар се дължи до известна степен на дейността на официалният вносител на марката в страната - ИНТЕРАГРИ България, която пое представянето на NEW HOLLAND на българския фермер от
2013 г.
При CASЕ IH има лек спад, който се визуализира от 5 комбайна, регистрирани по-малко за 2017 г., спрямо 2016 г.
 
Източник: КТИ
 
Източник: КТИ
 
Прави впечатление, че според национално допитване на Tractor.BG, проведено сред 530 читатели на сайтовете Fermer.BG и Tractor.BG, марката CLAAS отново е на първо място. Веднага след това се нареждат JOHN DEERE и NEW HOLLAND, които оформят и топ 3 на регистрираните през 2017 г.
 
Номер 4 е добре позната марка на българските стопани - ROSTSELMASH. Официален представител на комбайните от Ростов на Дон от есента на 2017 г. e компанията ОПТИКОМ.
 
Очевидно резултатът от нагласите на респондентите на поучването на Tractor.BG се дължи на два фактора - носталгията на родните фермери по руските здрави и надеждни машини, а от друга страна добрата маркетинг политика на ОПТИКОМ, които завърнаха марката официално на нашия пазар.
Петицата на любимите марки комбайни на читателите на Tractor.BG се допълва от комбайните на CASЕ IH.

 

Материалът е част от специалния проект на Трактор.БГ - Годишен обзор на пазара на селскостопанска техника АgriTech Market 2018, който можете да изтеглите безплатно.