КТИ: България напредва с обновяването на прикачния инвентар, но не и с колесните трактори

КТИ: България напредва с обновяването на прикачния инвентар, но не и с колесните трактори

Обновяването на прикачния инвентар у нас се развива по-добре, спрямо закупуването на нови колесни трактори и комбайни, съобщи по време на кръгла маса на БАТА Агро в Стара Загора за бъдещето на селскостопанския машинен парк изълнителния директор на КТИ Георги Алексиев. По неговите думи действително страната ни изостава по отношение на въвеждането на нови тежки машини. Прикачният инвентар е по-напред, тъй като и цената му е по-ниска.

В момента в България са регистрирани 9600 комбайна, но 2000 от тях не излизат да работят. Освен това на този брой машини се падат определен брой декари, което означава, че фермерите вършат повече работа, с по-малко машини, но и по-амортизирани.

По брой на трактори в селското стопанство страната ни се връща на нивото от 1969 година. Тази тревожна статистика съобщи председателят на  Българска асоциация на търговците на агротехника (БАТА) Христофор Бунарджиев.

Освен това машинният парк в българското земеделско стопанство е технически остарял, като средната възраст на един трактор е повече от 21 години. „Да е млада булка, хубаво, нo за един трактор това е доста над неговите възможности", коментира той.

Бунарджиев обясни, че през 2003 година 85 процента от тракторите са били на възраст над 10 години и след шест години усилия те са намалели до 82 процента. „България с Белчо и Сивушка и ралото е част от Елин-Пелиновите и Йовковите произведения, но не и от бизнеса в 21 век", категоричен е Бунарджиев.