Kubota представи фермерската мечта

Тракторът е способен да изпълнява различни операции на полето без помощта на човека

Kubota представи фермерската мечта

Японската корпорация Kubota представи концепцията си „X tractor – cross tractor“ по време на изложението в Киото през януари тази година. Половин столетие след вдигането на завесата над първия свой проект за трактор на Японското световно изложение в Осака през 1970 г., Kubota разкри новия си модел, чиято задача е да отбележи подобаващо 130-годишнината от основаването на компанията. Той е екипиран с изкуствен интелект и електрифицирана технология. Този „трактор-мечта“ е напълно автоматизиран и олицетворява бъдещето на селското стопанство.

 

Млад фермер пасе овцете с дрон

 

През последните години Kubota усилено работи върху разработването на продукти в сферата на смарт технологиите, за да предложи решения на предизвикателствата пред японските фермери.

 

Тракторът-мечта цели да се справи с няколко проблема.

 

В Япония все повече фермери се пенсионират поради напредналата си възраст. Размерите на фермите постоянно растат поради съсредоточаването на повече земя в едни и същи ръце. За да реши проблема с дефицита на работна ръка и ниската оперативна ефективност, Kubota залага на разработването на смарт агромашини.

 

След представянето на Agrirobo през 2017 г., три години по-късно компанията предлага нов модел, който съчетава в себе си куп напредничави технологии, сред които изкуствен интелект и електрификация.

 

Ключови характеристики на “X tractor - cross tractor“

 

1/ Футуристичен дизайн
Внедрените нови технологии в модела са допълнени от нов конструктивен дизайн. Следвайки идентичността на тракторите на Kubota, този модел впечатлява с плавни форми и е насочен към опазване на околната среда и съжителство в хармония с нея.

 

2/ 100% безпилотни операции
Базирайки се на база данни – информация за времето и нивото на развитие на културите, изкуствен интелект избира оптималните операции и ги извършва в нужния момент. Целта е да се постигне 100% безпилотно управление.

 

Същевременно събираните от машината данни за околната среда автоматично се споделят с други смарт машини, използвани в стопанството.

 

3/ 100% електрификация в името на околната среда
Тя е постигната с помощта на литиево-йонни и соларни батерии. Не се произвеждат въглеродни емисии.

 

4/ Една машина за различни процеси
Четириколесната машина се придвижва стабилно по полетата, дори когато има неравни терени или пък влажни участъци. Тя е способна да променя своята форма, за да поддържа височината на трактора на оптимално ниво, както и за да изпълнява различни задачи. Пренасяйки центъра на тежестта си, смарт системата позволява да се променя теглителната сила.

 

Разработчиците са предвидили възможност за промяна на скоростта на завъртане на колелата. По този начин може да се постигне минимален радиус на завиване.

 

Тракторът-мечта от Expo 70

 

Ето как преди няколко десетилетия е изглеждала концепцията на Kubota за перфектния трактор. Тогава той е снабден с най-новите технологии за онова време, предлагайки богата функционалност, комфорт за оператора и лесно управление.

Коментари
Иво
на 19.02.2020 11:00
... и как точно е изглеждал "Тракторът-мечта от Expo 70" :) ???
Добави коментар