Масей Фергюсън отбеляза 50 години

Масей Фергюсън отбеляза 50 години

В понеделник се навършиха 50 години от производството на първия трактор Massey Ferguson. От толкова време съществува емблематичния знак на трите триъгълника, който се превърна в един от най-добрите брандове в световното тракторостроене.

Компанията Massey Ferguson е образувана, след като Хари Фергюсън продава своят тракторен бизнес през 1952-а година на базираната в Канада компания "Massey - Harris" . Оригиналното име на компанията тогава всъщност е 'Massey-Harris-Ferguson", и именно заради това в емблемата на фирмата са 3 триъгълника.  Впоследствие обаче, мениджърите се спират на по-лесното име 'Massey Ferguson".

Историята на Massey Harris започва през далечната 1847 г., когато Даниел Масей отваря работилница в Канада, която произвежда селскостопански инвентар за първите фермери, населили се в региона. След като разгръща дейността си, Massey Harris започва производството и става лидер в пазара на комбайни и трактори, като за времето си се отличават с изключително напредничавият си дизайн и технически характеристики.

Фергюсън, синът на Даниел Масей, който всъщност се приселил в Северна Ирландия бил истински технически гений. Неговото най-голямо техническо достижение било разработването и внедряването на първото хидравлично триточково окачване и система за контрол. Интересът на Фергюсън в дизайна на трактори започва през 1916г. , когато той стартира фрнчайзингов договор за своя гараж-работилница в Белфаст. Още в началото той разбрал, че използваната дотогава работа с вериги, които дърпат плуговете и браните не е ефективна и изключително затруднява работата на трактора. Именно затова той работи усилено върху създаването на триточковата навесна система.

В началото на 50-те, моделът Ferguson TE 20 /малкия стар Ферги/ става Световен лидер при продажбите в Европа и Америка, като годишно са произвеждани 100 000 броя! 

През 1995-а година Massey Ferguson за закупени от американската компания AGCO, която преди дни отбеляза 50-годишнината на MF с откриването на нов завод във Франция.


виж още: Mr.Massey Ferguson - портрет

Massey Ferguson - трактори
Massey Ferguson - комбайни