Машина помага в брането на костилкови плодове

Берачката редуцира проблема с работната ръка

Машина помага в брането на костилкови плодове

Малко преди започване на активния сезон „Меркурий Агро и Ко“ ЕООД проведе полева демонстрация на машина за събиране на костилкови плодове. Презентацията се проведе на 6-ти юни, съвместно с представители на фирмата-производител от Полша, в землището на село Манолово, Павел баня.

 

Домакин на събитието беше овощарят Атанас Заимов. Експертите от „Меркурий Агро и Ко“ презентираха пред българските черешопроизводители окомплектоването на машината към трактора. В рамките на полевия ден, фермерите имаха възможност да изпробват предимствата на практика.

Берачката е предназначена за събиране на плодове като череши, ябълки, сливи, вишни и други костилкови плодове, както и на орехи.
Хидравличната ръка е окомплектована с прибиращо платно и транспортна лента, платформа за товарене на плодовете, с възможност за поставяне на касети, палети и чували.


Машината се характеризира със здравата и издръжлива конструкция.

 

Тя е много маневрена, благодарение на помощните колела при завиване и е в състояние за  8 работни часа да събере плодовете от около 500 плодни дръвчета.


На фона на всеобщата липса на работна ръка, което вече е катастрофално за бранша, машината за бране на плодове е кардинално решение.

 

Разумната й цена от 35 900 лева без ДДС позволява бързото изплащане на инвестицията в нея и преодолява зависимостта от работна ръка. Това води до спадане на себестойността на реколтата и съответно до увеличаване на печалбата за производителя.
Наблюдава се процес, който неизбежно се очакваше за българското овощаро - и зеленчуко-производство, а именно необходимостта от коопериране на стопаните при купуването на машини, за да се преодолее все по- осезаемата липса на работна ръка. 


Демонстрираната машина е базов модел като „Меркурий Агро и Ко“ ЕООД и полската фирма Sfamasz  ще продължат да развиват качествата й.


Клиентите трябва да знаят, че е препоръчително да обработят плодовете преди беритбата с растежен регулатор, за да се отдели плода от дръжките и да се постигне събиране на реколтата до 100%. Това обаче не е необходимо за плодовете с по-висока маса като сливи, ябълки и орехи.

Добави коментар