Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Международни дни на полето на DLG: Основен акцент ще е почвата

Международни дни на полето на DLG: Основен акцент ще е почвата
Наблюденията ни в Европа показват, че се използва  земеделската техника е на много високо ниво и въпреки това добивите не нарастват. 
 
Причината за това не е в растенията, защото селекцията на растенията и сортовете постоянно се обновява и подобрява. Не е и в растителната защита, защото и в този сектор постоянно излизат нови препарати. Тогава идва третият компонент – почвата, като основа на растението да се развива. Така стигнахме до извода, че претъпкванията, които правят тежките машини върху почвата, създават проблеми за нормалното развитие на културите. Това обясни д-р Райнхард Росберг от DLG (Германско земеделско общество) за Фермер.БГ. 
 
Той е специалистът, който проектира полетата, върху които се провеждат международните дни на полето, които се организират в редица страни от DLG. 
 
Наблюденията и проблемът със състоянието на почвите е причината на изложението „Международни дни на полето – България 2018“, чийто генерален медиен партньор е Фермер.БГ и което ще се проведе за първи път у нас, една от основните теми да е именно състоянието и опазването на почвата. 
 
Д-р Росберг ще направи специална демонстрация по време на изложението, което ще се проведе от 5 и 7 юни на опитните полета на Аграрен университет Пловдив. 
„С този почвен профил, който ще демонстрираме, няма да решим проблема, но по този начин искаме да запознаем фермерите с проблема и оттам насетне да търсим по-добрите решения“, отбеляза д-р Росберг. 
 
 
Според него почвата на полето край Пловдив е, че тя е много плодородна. 
„Но от друга гледна точка е много тежка земя за обработка. В Германия я наричаме земя за секунди, защото фермерът има много малко време да реагира и да направи нещо, когато се говори за влага“, обясни специалистът, който е агроном по образование. 
 
Той разказа какъв е начинът, по който се структурират полетата за изложението.„Каним изложителите и след като направят заявки, подреждаме парцелите по тематика. Както в Германия, така и в България се разделят на сектори. В единия сектор са производителите на семена и сортове, в другия сектор са фирмите, които предлагат растителна защита, в третия – торове и т.н. 
 
Но това е само грубо разпределяне. Разбира се, че вътре в тези сектори може да се получи някакво преместване от сектор в сектор“, каза д-р Росберг. 
 
Снимка: DLG
 
При машините има една специфика, тъй като те се демонстрират само в присъствието на запознат агроном или човек, които разбира какво иска точно машината да покаже. 
„Темата на „Международните дни на полето“ е растениевъдство и всичко, свързано с него. Живи растения, с растителната защита за тях, торовите норми, сеитбената  норма, различните сортове, а заедно с това е съответните обработващи земеделски операции“, обясни експертът. 
Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug