Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Международното изложение Агра 2009 стартира при голям интерес

Международното изложение Агра 2009 стартира при голям интерес

Международното изложение "Агра" стартира вчера при висок интерес, като бяха реализирани и първите продажби.

Агра 2009 показва аграрното лице на България, демонстрира всичко, което може българското земеделие, затова гледаме на нея като на изключителен приоритет, заяви министърът на земеделието и храните Валери Цветанов на пресконференция преди откриването на АГРА 2009. Тя  се провежда от 18 до 22 февруари в панаирния комплекс в Пловдив. В нея участват 855 фирми от 37 държави. Чуждестранните изложители са 493 – с 6% повече от миналата година, а българските са се увеличили с 2% до 362.

Селското стопанство вече е основен фактор за формиране на брутния вътрешен продукт, след като през миналата година в него влязоха над 880 милиона лева национални и европейски плащания, а реколтата беше добра, припомни министър Цветанов данните, изнесени от Националния статистически институт на 16.02.2009 г. „За да направи  пробив  българското селско стопанство чрез своите продукти на пазарите в развитите европейски страни и Русия, е нужно само едно - високо качество",  категоричен бе министърът на земeделието. Той прогнозира, че АГРА 2009 ще бъде успешна не само като цифри, но и като резултати.

"Изложението е чудесен атестат, че стопанската година тръгва добре и че модерното лице на представеното тук земеделие е алтернатива на икономическата криза", заяви на пресконференцията  Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Националният изложбен център е организатор на изложбата в партньорство със Селскостопанската академия към Министерството на земеделието и храните. Според Иван Соколов  АГРА 2009 ще е още по-полезна за бизнеса, защото представените 89 иновации са реално съществуващи нови изделия  и подобрения, които производителите могат да използват в своите бизнес планове.

Радващо е, че акцентите на тазгодишната селскостопанска изложба са областите с широко приложение на високи технологии и научни разработки, подчерта министър Цветанов в своето приветствие към изложителите и организаторите.  Виждаме и едно от водещите направления – биологичното земеделие, добави той и припомни, че 80% от земята в България е подходяща за екологично чисто земеделие.

Секцията «БиоАгра» е една от новостите на изложбата. Тя показва биопродукти,  а също - технологии, техника и методи за тяхното създаване. В „БиоАгра”  участват компании, които сертифицират ферми и изделия, кандидатстващи за обозначението „еко”.  Сертифициращите фирми са регистрирани в Министерството на земеделието и храните. 

Най-новите сортове плодове, зеленчуци и други култури, както и подобрени породи животни – разработки на български научни институти, се намират в палата № 6 на панаирния комплекс. Там е и щандът на Главна дирекция «Земеделие и развитие на селските райони» на Европейската комисия, която за първи път участва в АГРА. Експерти от комисията ще информират за актуални програми за финансиране и възможностите, които предоставя Европейския съюз на селскостопанските производители.

В 5 панаирни палати и откритите площи около тях са изложени последни модели трактори, комбайни и други видове селскостопански машини, част от които са световни новости. Изложителите демонстрират автоматизирани системи, улесняващи работата във фермите и обработването на земята.  Консултантски къщи и банки предлагат съвети и схеми за финансиране на агрофирми.

По традиция Международен панаир Пловдив ще раздаде награди на посетители - бензинова мотофреза, електрически моторен трион и бензинова водна помпа, в последния ден на изложението.

Коментари
florina
на 29.06.2011 11:19:24
napishete molq kolko pari struva vse pak, shtom e promozia ![:driver:]
Драганов
на 29.06.2011 11:33:18
Цената на трактора е 29980 лв. с ДДС. Отстъпката за сезона е 5 % от тази цена. :)
florina
на 29.06.2011 13:13:37
Evala , mersi !!![:success:][:driver:]
vanex
на 29.06.2011 19:04:24
Този трактор изглежда доста добре !!! [:driver:][:success:]
Динко
на 30.06.2011 15:10:21
Не си купувайте японски трактори втора употреба! Имат радиация !!!
Кой
на 01.07.2011 10:49:09
Нейсе KIOTI, нейсе втора употреба и Япония, че и радиация ... а'е [molq]
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug