Международното изложение Агра 2009 стартира при голям интерес

Международното изложение Агра 2009 стартира при голям интерес

Международното изложение "Агра" стартира вчера при висок интерес, като бяха реализирани и първите продажби.

Агра 2009 показва аграрното лице на България, демонстрира всичко, което може българското земеделие, затова гледаме на нея като на изключителен приоритет, заяви министърът на земеделието и храните Валери Цветанов на пресконференция преди откриването на АГРА 2009. Тя  се провежда от 18 до 22 февруари в панаирния комплекс в Пловдив. В нея участват 855 фирми от 37 държави. Чуждестранните изложители са 493 – с 6% повече от миналата година, а българските са се увеличили с 2% до 362.

Селското стопанство вече е основен фактор за формиране на брутния вътрешен продукт, след като през миналата година в него влязоха над 880 милиона лева национални и европейски плащания, а реколтата беше добра, припомни министър Цветанов данните, изнесени от Националния статистически институт на 16.02.2009 г. „За да направи  пробив  българското селско стопанство чрез своите продукти на пазарите в развитите европейски страни и Русия, е нужно само едно - високо качество",  категоричен бе министърът на земeделието. Той прогнозира, че АГРА 2009 ще бъде успешна не само като цифри, но и като резултати.

"Изложението е чудесен атестат, че стопанската година тръгва добре и че модерното лице на представеното тук земеделие е алтернатива на икономическата криза", заяви на пресконференцията  Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Националният изложбен център е организатор на изложбата в партньорство със Селскостопанската академия към Министерството на земеделието и храните. Според Иван Соколов  АГРА 2009 ще е още по-полезна за бизнеса, защото представените 89 иновации са реално съществуващи нови изделия  и подобрения, които производителите могат да използват в своите бизнес планове.

Радващо е, че акцентите на тазгодишната селскостопанска изложба са областите с широко приложение на високи технологии и научни разработки, подчерта министър Цветанов в своето приветствие към изложителите и организаторите.  Виждаме и едно от водещите направления – биологичното земеделие, добави той и припомни, че 80% от земята в България е подходяща за екологично чисто земеделие.

Секцията «БиоАгра» е една от новостите на изложбата. Тя показва биопродукти,  а също - технологии, техника и методи за тяхното създаване. В „БиоАгра”  участват компании, които сертифицират ферми и изделия, кандидатстващи за обозначението „еко”.  Сертифициращите фирми са регистрирани в Министерството на земеделието и храните. 

Най-новите сортове плодове, зеленчуци и други култури, както и подобрени породи животни – разработки на български научни институти, се намират в палата № 6 на панаирния комплекс. Там е и щандът на Главна дирекция «Земеделие и развитие на селските райони» на Европейската комисия, която за първи път участва в АГРА. Експерти от комисията ще информират за актуални програми за финансиране и възможностите, които предоставя Европейския съюз на селскостопанските производители.

В 5 панаирни палати и откритите площи около тях са изложени последни модели трактори, комбайни и други видове селскостопански машини, част от които са световни новости. Изложителите демонстрират автоматизирани системи, улесняващи работата във фермите и обработването на земята.  Консултантски къщи и банки предлагат съвети и схеми за финансиране на агрофирми.

По традиция Международен панаир Пловдив ще раздаде награди на посетители - бензинова мотофреза, електрически моторен трион и бензинова водна помпа, в последния ден на изложението.