Министерството отговаря: Земите под угар могат да се сеят и през 2023 г.

Министерството отговаря: Земите под угар могат да се сеят и през 2023 г.

Българските земеделци имат правото да използват земята, предвидена за оставяне под угар за кампания 2023 г., за продоволствени или агроекологични цели. Това потвърдиха от Министерството на земеделието на запитване на Агри.БГ.

 

За да бъде предотвратена продоволствена криза в резултат на войната в Украйна, земеделските производители получиха възможност да засеят земята под угар за Кампания 2022. През юли миналата година Европейската комисия (ЕК) даде право на държавите членки на ЕС и през 2023 г. да дерогират частично прилагането на стандарти 7 и 8 за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС) по приложение III на Регламент (ЕС) 2021/2115.

 

България официално уведоми ЕК, че се възползва от дадената възможност стопаните да получат избор дали да оставят под угар част от земеделските си площи през 2023 г., или вместо това да могат да засеят култури за производство на храни за населението, или да използват земите за прилагане на екосхеми или мерки за агроекология и климат, с които се подобрява биоразнообразието и се запазва почвеният потенциал. 

 

От ресорното министерство уточняват, че изборът на земеделските производители трябва да отговаря на одобрения от ЕК Стратегически план за развитие на земеделието 2023-2027 г., като фуражите царевица и соя са изключени от упоменатото право на дерогация.

 

На 10 януари Министерството на земеделието публикува одобрения Стратегически план. Заради редица спорни моменти и отпор от страна на заинтересовани лица обаче вече се подготвят първите предложения за неговата корекция.

 

Междувременно от началото на новата година Министерството на земеделието започва информационна кампания в цялата страна за представяне на новите правила за подпомагане. Подобна среща с експерти вече се проведе с овцевъди и козевъди, като част от обсъжданите теми бяха именно как ще се спазват стандартите за ДЗЕС и какво ще се случи, ако фермерите не могат да ги изпълнят.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg 

 

Добави коментар