Министър Найденов препали 24-тонния трактор Case IH Magnum на Агра 2011

Министър Найденов препали 24-тонния трактор Case IH Magnum на Агра 2011

 

Министърът на земеделието Мирослав Найденов изпробва най-големия експонат от Международната селскостопанска изложба „Агра 2011" - трактор Case IH, серия Magnum, който е с тегло 24 тона, мощност от 500 конски сили и височина почти колкото двуетажна къща.

 

Да купуват трактори, вместо „Мерцедес"-и - това е моето послание към фермерите, каза министърът, след като слезе от кабината на трактора гигант.  Той е част от експозицията на българската компания „Римекс  холдинг", която успя да продаде 20 машини на обща стойност 1 милион евро още в първия ден на изложенито. На същата сума бяха и продажбите на „Мадара"-Шумен,  наела цяла палата в Международен панаир Пловдив, където се провежда изложението. В нея министърът разгледа новата универсална техника, предлагана от фирмата.

 

Впечатлен от машините, които видя по време на посещението си на селскостопанската изложба, министър Найденов предложи догодина да се включат и автомобили. Някои от тях също вършат работа на полето, аргументира се той. И припомни, че от 14 март започва разплащането на 1 млрд. лева субсидии за българските земеделски производители.

 

„Фирмите тук има какво да покажат. Тази година изложението е по-добро и по-голямо от миналогодишното", коментира министър Найденов, под чийто патронаж се провежда „Агра 2011".

 

Той заяви, че бил приятно изненадан от наградените продукти в Конкурса за иновации, който е част от деловия форум. Тази година в него се състезаваха 48 продукта на 32 фирми и институти, а призовете бяха връчени на традиционната Вечер на изложителя на 9 март в парк-хотел „Санкт Петербург" в Пловдив.

 

Наградата в  Раздел "Машини, Инвентар и Технологии за  Растениевъдството" спечели  универсалният терминал, съчетаващ няколко функции - за контрол на инвентара прикачен на трактора, като GPS навигация, автопилот система, GPRS за проследяване и управление на работния процес на немския производител Mueller Elekronik GmbH KG представен на изложението от официалния вносител Универсал - НВГ ООД.

 

Селското стопанство е единственият сектор, който отчита ръст, въпреки кризата, подчерта министър Мирослав Найденов в приветствието си към участниците в „Агра 2011".