Млади механизатори ще мерят сили при управлението на трактор ЮМЗ-6Л

Млади механизатори ще мерят сили при управлението на трактор ЮМЗ-6Л

Национално състезание „Млад фермер” ще се проеде днес и утре  в Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски” в Павликени. Това съобщи за Трактор.БГ директорът на училището Надежда Иванова.

Организаторите обещават атрактивно състезание, в което знания и умения ще демонстрират отбори от 18 професионални училища от област „Селско стопанство” от цяла Северна България.

Днес от 16.30 до 18.00 часа ще се проведе техническа конференция, на която състезателите ще се запознаят с правилата на състезателните игри и ще бъде изтеглен жребият на отборите, които ще се състезават помежду си.

Самото състезание ще се проведе на 27 март (събота) от 8.30 до 16.30 часа . То ще премине в няколко сфери: растениевъдство, животновъдство и механизация на селското стопанство. Тогава учениците ще демонстрират майсторско управление, мания за фермерство, бързина и сръчност в растениевъдството.

В раздела Растениевъдство на състезателите ще се предоставят семена от различни зърнено-житни, зърнено-бобови, технически и зеленчукови култури. Участниците трябва да разпознаят семената по видове. Освен това състезателите трябва да извършат и резитба на лозя. На всеки отбор ще се предоставят 3 лозички. Състезателите трябва да извършат резитба, от която да оформят  1 лозичка „Единичен Гюйо” и 2 лозички „Двоен Гюйо”.

В категория Животновъдство участниците също трябва да се справят с две задачи: Разпознаване на фуражи и фуражни добавки от различни видове, както и технология за доене на крави с централен млекопровод (подготовка на кравата за доене, същинско доене, заключителен етап на доене).

Интересни ще бъдат състезанията в третата категория Механизация. Там участниците трябва да се справят с майсторско управление на трактор по предварително зададен маршрут. Тракторът ЮМЗ-6Л ще бъде агрегатиран с ремарке РСД-4. Уменията, които участниците трябва да демонстрират са: движение на трактор с прикачено ремарке по зададена крива линия; преминаване през естакада с трактор с прикачено към него ремарке. Потегляне по наклон нагоре; откачане и прикачане на ремарке към трактора. Изпълнение на Елемент №1 от задължителните елементи за придобиване на правоспособност – категория „Ткт”.

Всяко състезание дава определен брой точки на отборите, а класиралите се на първите три места отбори от регионалния кръг, ще участват в национално състезание.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Трактор.БГ е задължително!


27.03.2010 - UPDATE

 

вижте снимки от мероприятието

ВИЖТЕ