Модерното земеделие се нуждае от надежден вносител за агротехника (ВИДЕО)

  • 1608
  • 0
  • Новини
Модерното земеделие се нуждае от надежден вносител за агротехника (ВИДЕО)

В земеделието успяват хората, които са гъвкави. Ето защо винаги трябва да има план Б и да сме готови за пълна смяна курса на работа. В това е категоричен зърнопроизводителят от Хасково Тенчо Тенчев, който заедно със съдружниците си Димитър Желязков и Милен Дачев отглеждат  20 000 дка земя – пшеница, слънчоглед, рапица и сорго.

Започнахме трима съдружници. Занимаваме се с земеделие от както се помним. Това сме правили цял живот – така сме израснали, това сме учили и това винаги сме искали да работим, разказва Димитър.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:Нашата младост премина в тогавашното АПК, където все пак натрупахме опит. След промените всеки се опита да поеме своя път. Земеделието винаги е било в нас и решихме да вървим по пътя заедно, макар несигурността да беше пълна. В началото извършвахме главно услуги. Нямахме бази, нямахме складове. Ремонтите и въобще всичко което се случваше, го извършвахме на плаца – на голата земя, както се казва. Разбира се с годините идва и опитът, който се радваме, че успяваме да предаваме на нашите деца. Ето те вече поемат по нашия път и от това по-голяма радост няма. Земята дава живот и ние се радваме, че допринасяме това да се случва, споделя Тенчо .

Всички казват: Оставете ги земеделците, те са си добре. Но не е така – при нас работата е от сутрин до вечер, зависими сме от природата и до последно не знаем какво ни очаква. Ние сме тези, които променяме нещата и ги правим да се случват и тук, на село. Защото именно тук на село, животът поднася малки, но истински радости. За нас е важно да помагаме с каквото можем на тези хора, които са остнали на село, категоричен е Димитър.

В стопанството работят 16 души. Ние сме един екип и за нас е предизвикателство да работим на село. Виждате сами – няма инфраструктура, няма достатъчно условия, но това не означава, че всички трябва да избягаме, разсъждава Милен.

През 2008 г., вече бяхме на етап, в който взехме решение , че трябва да се развиваме и вървим напред. За нас беше важно и цел да изградим едно модерно стопанство. Затова и се обърнахме към фирма Оптиком. Спечелиха ни още от първия момент, просто там хората са истински – истинско отношение, голям професионализъм и най-важното коректност на 100%, коментира Димитър .

Милен допълва: С голям страх взехме първите машини – с кредити от банки, на лизинг... и разбира се със страх дали ще успеем да ги изплащаме. В онези години, беше трудно да преодолееш тази психологическа граница, все пак бяхме възпитавани в друго време.
Оказа се, че не е толкова страшно, особено като имаш добър партньор като Оптиком до себе си.

Оптиком ни дадоха куража да се включим и да участваме с проект по мярка 121, разказва Тенчо. Знаете, че процесът на кандидатстване не е лек и имаше доста трудности. Но Оптиком се справиха с всички пречки, бяха до нас неотлъчно и максимално ни съдействаха в целия процес по реализирането на проекта.

Сега вече може да кажем, че имаме модерно и конкуретно стопанство, посочва Димитър . Машиният ни парк се различава доста, от годините, в които започнахме, работим с комбайни Laverda M306, трактори JCB Fastrack и Landini, сеялка Monosem, плуг Ovlac. Сега като погледнем назад през всичките тези години, Оптиком доказаха че не сме се излъгали. Имали сме трудни ситуации, в които са ни помагали безусловно. Те просто са такива...винаги се отзовават и подхождат с доверие. Ето това ни е харесвало в екипа им.

Милен e категоричен, че за всички тези години се убедихме и в още нещо – не е важно, да купуваш машините, с които работиш на полето от някого, който просто  продава техника. Важно е какви услуги ще получиш после при сервиза на тази техника. Тук Оптиком са безпогрешни. За толкова години винаги са се справяли бързои навременно със сервиза и с доставката на резервни части.

Ние вярваме, че в земеделието успяват хората, които са гъвкави. Казано по нашенски – дялан камък. В нашата работа всичко се променя много бързо – времето, условията на работа според него, цените, на които продаваме продукцията си. Ето защо винаги трябва да има план Б и да сме готови за пълна смяна курса на работа. В тези условия, отношенията, които сме изградили с Оптиком, много ни помагат. Ние не сме просто продавач и купувач, ние сме приятели и партньори, които винаги са готови да си подадат ръка взаимно, казва в заключение Тенчо Тенчев.


© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!