Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Модерното земеделие се нуждае от надежден вносител за агротехника (ВИДЕО)

Модерното земеделие се нуждае от надежден вносител за агротехника (ВИДЕО)

В земеделието успяват хората, които са гъвкави. Ето защо винаги трябва да има план Б и да сме готови за пълна смяна курса на работа. В това е категоричен зърнопроизводителят от Хасково Тенчо Тенчев, който заедно със съдружниците си Димитър Желязков и Милен Дачев отглеждат  20 000 дка земя – пшеница, слънчоглед, рапица и сорго.

Започнахме трима съдружници. Занимаваме се с земеделие от както се помним. Това сме правили цял живот – така сме израснали, това сме учили и това винаги сме искали да работим, разказва Димитър.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:Нашата младост премина в тогавашното АПК, където все пак натрупахме опит. След промените всеки се опита да поеме своя път. Земеделието винаги е било в нас и решихме да вървим по пътя заедно, макар несигурността да беше пълна. В началото извършвахме главно услуги. Нямахме бази, нямахме складове. Ремонтите и въобще всичко което се случваше, го извършвахме на плаца – на голата земя, както се казва. Разбира се с годините идва и опитът, който се радваме, че успяваме да предаваме на нашите деца. Ето те вече поемат по нашия път и от това по-голяма радост няма. Земята дава живот и ние се радваме, че допринасяме това да се случва, споделя Тенчо .

Всички казват: Оставете ги земеделците, те са си добре. Но не е така – при нас работата е от сутрин до вечер, зависими сме от природата и до последно не знаем какво ни очаква. Ние сме тези, които променяме нещата и ги правим да се случват и тук, на село. Защото именно тук на село, животът поднася малки, но истински радости. За нас е важно да помагаме с каквото можем на тези хора, които са остнали на село, категоричен е Димитър.

В стопанството работят 16 души. Ние сме един екип и за нас е предизвикателство да работим на село. Виждате сами – няма инфраструктура, няма достатъчно условия, но това не означава, че всички трябва да избягаме, разсъждава Милен.

През 2008 г., вече бяхме на етап, в който взехме решение , че трябва да се развиваме и вървим напред. За нас беше важно и цел да изградим едно модерно стопанство. Затова и се обърнахме към фирма Оптиком. Спечелиха ни още от първия момент, просто там хората са истински – истинско отношение, голям професионализъм и най-важното коректност на 100%, коментира Димитър .

Милен допълва: С голям страх взехме първите машини – с кредити от банки, на лизинг... и разбира се със страх дали ще успеем да ги изплащаме. В онези години, беше трудно да преодолееш тази психологическа граница, все пак бяхме възпитавани в друго време.
Оказа се, че не е толкова страшно, особено като имаш добър партньор като Оптиком до себе си.

Оптиком ни дадоха куража да се включим и да участваме с проект по мярка 121, разказва Тенчо. Знаете, че процесът на кандидатстване не е лек и имаше доста трудности. Но Оптиком се справиха с всички пречки, бяха до нас неотлъчно и максимално ни съдействаха в целия процес по реализирането на проекта.

Сега вече може да кажем, че имаме модерно и конкуретно стопанство, посочва Димитър . Машиният ни парк се различава доста, от годините, в които започнахме, работим с комбайни Laverda M306, трактори JCB Fastrack и Landini, сеялка Monosem, плуг Ovlac. Сега като погледнем назад през всичките тези години, Оптиком доказаха че не сме се излъгали. Имали сме трудни ситуации, в които са ни помагали безусловно. Те просто са такива...винаги се отзовават и подхождат с доверие. Ето това ни е харесвало в екипа им.

Милен e категоричен, че за всички тези години се убедихме и в още нещо – не е важно, да купуваш машините, с които работиш на полето от някого, който просто  продава техника. Важно е какви услуги ще получиш после при сервиза на тази техника. Тук Оптиком са безпогрешни. За толкова години винаги са се справяли бързои навременно със сервиза и с доставката на резервни части.

Ние вярваме, че в земеделието успяват хората, които са гъвкави. Казано по нашенски – дялан камък. В нашата работа всичко се променя много бързо – времето, условията на работа според него, цените, на които продаваме продукцията си. Ето защо винаги трябва да има план Б и да сме готови за пълна смяна курса на работа. В тези условия, отношенията, които сме изградили с Оптиком, много ни помагат. Ние не сме просто продавач и купувач, ние сме приятели и партньори, които винаги са готови да си подадат ръка взаимно, казва в заключение Тенчо Тенчев.


© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!

Коментари
oih,lj,vk hjmug, vj,jk,.fkj
на 23.03.2010 18:01:41
javascript: jajavascript: javascript: vascjavascript:ript:javascript:
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug