МЗХ трябва да получи възмездие заради слабата си работа, според фермери

МЗХ трябва да получи възмездие заради слабата си работа, според фермери

Животновъди от страната блокираха в края на миналата седмица на спирка "Джебел" за няколко минути пътя за Момчилград. Издигнаха плакати "МЗХ убийци на българския животновъд", "Проверки, съд и затвор за крадците от МЗХ", "ДАНС, прокуратура, съд, какво чакате господа ??? Действайте!!!". Развяха, националния трибагреник и знамето на Европейския съюз на овчарски геги, пише „Нов живот", цитиран от Дарик.

Втора година протестираме. Управляващите нехаят, занимават се с далавери, не обръщат никакво внимание на отрасъла. Удариха голям шамар на Родопите - 60-70 % от пасищата отпаднаха, за тях няма субсидии. Подписахме споразумение за премахване код 6, но не се изпълни. Една част взеха субсидии за пасища, а други не, никой не им обясни защо, каза председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов.

Той уточни, че този протест е към отиващото си правителство, защото има големи задължения към животновъдите. Министърът на земеделието Валери Цветанов имал големи нарушения. Ахмед Доган каза, че той е човекът в държавата, щом е така да ни плати и да си остане човека, изтъкна Бойко Синапов.

Протестиращите призоваваха ДАНС и прокуратурата да се самосезират и извършат пълна проверка на Министерството на земеделието и храните къде са отишли средствата за животновъдството. Искат възмездие, да видят виновните зад решетките. Ограбени сме, вкараха ни в тунел, от който няма излизане. Натрупахме много задължения за да спасим отрасъла, защото бяха некоректни, негодуваха фермерите.

В протеста се включиха също фермери от Старозагорско, Пловдивско и Хасковско. Няма пари за изхранване на животните, няма субсидии за млякото, изнемогваме, заяви Величко Камбуров от Симеоновград.