Надеждната фирма за агротехника е в основата на успешното земеделие (ВИДЕО)

Надеждната фирма за агротехника е в основата на успешното земеделие (ВИДЕО)

В последните години като че ли фермерството стана мода. Но в земеделието в България има хора, за които земята е майка и тя е дала духа на земеделците Христо Петров и Иво Бянов от Павликени. Христо се занимава със земеделие от 1984 година, в годините когато селото беше живо, а земеделието устроено в държавните ТКЗС-та.

След промените той иска да продължи да се занимава със земеделие и така среща настоящия си съдружник и колега:

Със съдружника ми Иво Бянов се събрахме през далечната 1992 г., а фирма Деметра основахме през 1996 г. Започнахме с 1000 дка собствени земи и наети от познати от село Дъскот.“

Днес, освен двамата съдружници, в стопанството работят около 15 души – механизатори, агрономи, административни работници –  хора все от района.

Началото беше трудно, въпреки че се почувствахме по-свободни да се развиваме, признава Христо:

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

 
Трудностите бяха неимоверно много –  нямахме финансиране, нямахме собствена база... Нямахме нищо друго освен една наета земя от познати.

Имахме затруднения и от липсата на база – както се казва, буквално на голата поляна изсипвахме зърното и го завивахме с найлони, продавахме без да питаме за цена, нямахме никакви претенции към пазара, защото така или иначе рискът при нас беше в съхранението на зърното – нямахме складове, нямахме площадки, нямахме никакви обекти, на които да съхраняваме продукцията си“.

Когато обаче човек има мерак и му се работи, и когато има добри партньори до себе си, нещата едно по едно започват да се нареждат.

Молим Христо и Иво да ни покажат стопанския двор. Виждаме, че вече нещата са доста по-различни от началото на 90-те. Базата се развива, старите машини са в миналото, стопанството расте:

Обработваме около 12 000 дка полски култури, на които отглеждаме зърнени и маслодайни култури (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед). Освен това създадохме през 2001 и 2002 г. и  100 дка лозя

В двора на стопанството виждаме модерната техника, с която работят във фирма Деметра – трактори Landini и JCB Fastrac, зърнокомбайни Laverda, както и сеялки и култиватори Monosem – от Оптиком ООД.

Началото на партньорството с Оптиком е ключов момент за обновяването на парка на фирма Деметра, признават съдружниците:

Сътрудничеството ни с фирма Оптиком започна през 1999 г. със закупуването на трактор Landini и през 2001 г. - с покупката на първата внесена в България комбайна – Laverda. От Оптиком сме вкарвали и други машини, които са вкарвани за първи път и са тествани на нашите полета, които сега се продават и работят в България.“

"Фирма Оптиком, освен продажба на селскостопанска техника, предлага също така и сервиз, обслужване, консултации и добро сътрудничество с клиентите. Мога да ви кажа, че девизът на нашата фирма е „Купуваме не само марки, но и технологии.“ Машините на фирма Деметра са технологични, достъпни, с добър ресурс и на добри цени.“

Така Деметра и Оптиком започват сътрудничество, при което не просто купуваш и продаваш, а градиш отношения.

Спираме разговора за кратко и се пренасяме на полето край село Дъскот, където въпреки ветровитото време, тече кампанията по пръскане на пшеницата.

Виждате, при нас работата е доста динамична, особено като влезем в полето. Трябва да си готов за всяка ситуация и затова довереният партньор, на който да разчиташ, е много важен. За всички тези години Оптиком се доказаха като такъв, и то в доста екстремни ситуации.“

Съвсем логично съдружниците от фирма Деметра обръщат поглед и към новия програмен период в контекста на започналата вече нова обща селскостопанска политика на Европа. Питаме ги към какво ще се стремят в работата си и как виждат стопанството си след още седем години:

Ние ще се стремим към интензификация на нашето производство – повече продукт от единица земя. Това значи да си подобрим инфраструктурата, да си оправим складовете, площадките; да закупим нова и по-модерна техника и технологии. Да преминем към поливно земеделие – сега това нещо е много актуално през последните 2-3 години.

„И неизбежно е в този процес да не включим и Оптиком, който е основният ни доставчик на техника. Партньорите са едно от най-важните неща в бизнеса – с правилния партньор можеш да стигнеш много далеч!“


И в края на нашия разговор питаме Христо Какви принципи трябва да спазва един земеделец в своята работа:

"Най-главното е да обичаш земята – да усещаш земята, да усещаш миризмата ѝ. Като я пипнеш тя ти говори какво да правиш с нея – дали да я обработиш, дали да напръскаш, дали да наториш, да обичаш културите – да ги гледаш ежедневно и да разбираш какво искат – те са живи организми, трябва да се грижиш за тях. Друг принцип, на който винаги съм се осланял и сме разчитали с моя колега, е , че не може да се отдадеш на много дейности. Специално в земеделието – не може да работиш него и покрай него да се занимаваш с други съпътстващи неща."

Третият много важен принцип за зърнопроизводителите от Дъскот е отстояването и настояването за ясни правила за работа в сектора. Това може да стане като бъдем честни един към друг, като си помагаме, и най-важното – като осъзнаем, че всички трябва да  работим за едно – успешното земеделие в България.

Точно на този принцип израстна и нашето партньорство с Оптиком, които доказаха, че са най-силният ни и надежден партньор на този етап – не само на нас, но и на редица други български земеделци“.


© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!