НАЗ призовава министър Греков да реши проблема с движението на агротехника

НАЗ призовава министър Греков да реши проблема с движението на агротехника

НАЗ апелира министър Греков за решение на проблем с движението на агротехника по пътната мрежа.


Представители на НАЗ, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, Контролно-техническа инспекция и Агенция „Пътна инфраструктура” проведоха работна среща във връзка с възникналите в последно време затруднения при движението на земеделска техника.


Миналата седмица НАЗ изпрати писмо до министъра на земеделието проф. Греков с молба за съдействие за разрешаване на този неотложен въпрос. Зачестилите напоследък проверки на селскостопанска техника, движеща се по републиканската пътна мрежа, и налагането на глоби от мобилните екипи на Агенция „Пътна инфраструктура” възпрепятстват нормалното протичане на жътвената кампания. Казусът бе обект на обсъждане и от междуведомствена работна група, която трябваше да изготви проект на наредба за изменение на Наредба № 15 от 7 април 2008 г. за реда за движение по пътищата, отворени за обществено ползване, на колесни трактори, тракторни ремаркета и друга самоходна техника, но засега консенсусно решение не е намерено.


На този етап все още е в сила междуведомствена заповед между МРРБ, МВР и МТ от 2011 г., според която контролът по спазването на нормите за общата маса, осовото натоварване и габаритните размери на пътните превозни средства, движещи се по републиканските пътни мрежи задължително се извършва от съвместни екипи на службите за контрол при Агенция „Пътна инфраструктура”, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” и Главна дирекция „Охранителна полиция” при МВР. НАЗ се обръща отново към министър Греков и апелира за осъществяване на съвместна среща с представители на АПИ и МРРБ за трайно нормативно разрешаване на проблема.


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!