НИК направи силно участие на АГРА с пръскачки Berthoud и новости в прецизното земеделие

НИК направи силно участие на АГРА с пръскачки Berthoud и новости в прецизното земеделие

Силно представяне на АГРА 2013 направи НИК.

Компанията участва в международното изложение с два щанда – закрит, на който бяха представени НИК Електроникс – познати с  GPS оборудването за прецизно земеделие и софтуерни решения, които представиха и пивотните поливни системи Valley и НИК Агро Сървис – първата специализирана фирма за почвени анализи и препоръки за торене. На открития щанд НИК Технологии показа френските пръскачки Berthoud.

Ник Агро Сървис е специализирана в предоставянето на услуги, свързани с почвени анализи, изготвяне на почвени карти и препоръки за торене. Все повече земеделски производители се възползват от тази услуга за максимално прецизно и правилно торене и постигане на добри резултати. Компанията осигурява на българските земеделски производители уникално за Балканския полуостров автоматизирано оборудване за почвен анализ, разказа пред Фермер.БГ управителят Иво Куманов. Компанията предлага и специален пакет услуги по мярка 214 на ПРСР Агроекология, където почвените проби са задължителни. Това включва посещение на място, пробовземане с автоматична сонда, анализиране и предоставяне на резултатите в подходящ вид. Услугата може да се надгради и с препоръки за торене и отчитане на постигнатите резултати, ако земеделците желаят по-цялостно решение.

Основната цел, която си поставяме в НИК Агро Сървис е подобряване на земеделските практики чрез автоматичните пробовземащи сонди и модерно оборудваната лаборатория, посочи Иво Куманов. Според него анализи на почвата трябва да се извършват, защото това подобрява постигнатите резултати. До момента фирмата е извършила стотици анализи в цялата страна, като разполага с АТВ–та и УТВ-та с автоматични сонди във всички земеделски региони.

На щанда на НИК Електроникс беше представена системата Green Seeker, която вече е достъпна за всеки земеделски производител. Това е сензор, който сканира NDVI показателя на растенията. NDVI измерва фотосинтезата, т.е. показва колко здраво е едно растение, обясни Иво Куманов. Това сканиране позволява да се види вариацията в полето и да се определи къде какво количество азот е нужно да се добави или редуцира при торенето. От тази година фермерите могат да използват и ръчния уред Green Seeker за максимално прецизно торене.

На открития си щанд НИК Технологии представи два модела на френските пръскачки Berthoud – самоходната Raptor 4240 и прикачната Tracker 3234. Прикачната пръскачка е с бункер 3200 л, с 24 м крила, тип AXIALE. Характерното за тези крила е, че центърът на тежестта съвпада с точката на окачване към шасито като по този начин стрелата се балансира много лесно. За да се подобри балансът на стрелата се използват и няколко окачващи елемента, обясни продуктовият мениджър Димитър Сурчев.

Интересното при Tracker 3234 е, че тя използва датчик под налягане, а не дебитомер. Датчикът спомага да се избегнат грешки в нормата на пръскане заради износване на лагерите на турбината при дебитомера, през която преминава потокът или заради натрупване на химикали в сечението на тръбопроводите, при което се получава преминаване на потока с по-голяма скорост. Освен това, при изключване на секции, дебитомерът със закъснение отчита това и през по-малко секции преминава по-голямо количество разтвор, което при датчика се избягва, тъй като той реагира моментално при всяка промяна в налягането. Пръскачката е подходяща за стопанства с размер от 3000 до 9000 дка. и се агрегатира с трактор минимум 90 к.с.

Самоходната пръскачка Raptor 4240 е с 4200-литров резервоар, с просвет 1,4  метра и регулируема колея от 2,20 до 3 м. Крилата на машината, представена на АГРА, са алуминиеви от модел EKTAR B2, с дължина 36 метра в разгънато състояние като окачването им е комбинирано между тип AXIALE и тип „висяща точка“, за да се извлече максимална полза и от двата типа. Благодарение на високата производителност, която предлага тази машина е подходяща за стопанства над 15 хил. дка.

Гледайте видео по темата във Фермер.БГ ТВ:




© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!