Ник ООД представи решения за оптимизиране на разходите в селското стопанство, чрез Trimble

Ник ООД представи решения за оптимизиране на разходите в селското стопанство, чрез Trimble

Днес, на провеждащия се в Албена, Национален аграрен семинар, се състоя лекция на тема – „Trimble Connected Farm TM – решения за измерване и оптимизирани разходите на гориво, торове, препарати и труд”. Официален вносител на Trimble за България е „Ник” ООД, а лекцията изнесе мениджъра на фирмата Иво Куманов.

Trimble е американска компания, лидер на пазара за модерно GPS оборудване. Компанията съчетава опит и ноу хау, провокиращи голяма част от производителите на селскостопанска техника да работят в съдружие с Trimble. Trimble работи в сферата на технологиите  за проследяване и навигация, изключително необходими за точните и прецизни резултати в земеделието.

На лекцията, мениджърът на фирмата Иво Куманов  представи трите дисплея на Trimble – Easy Guide 270, CFX 750 и FMX. Последният е оборудван с вграден двоен GPS, приемащ както от руски, така и от американски сателитни системи. Всички приемници са с вградени чипове. При други електрониката е основно в антената, но при Trimble интеграцията е на много по-добро ниво.

Trimble обезпечава земеделието с автоматизирано управление, посредством Easy Steer или Autopilot. „Ник” ООД няма неуспех при поставянето на автоматизираното управление.Autopilot може да се постави, както на Болгар например, така и на най-върховите машини, които присъстват на пазара.

Фирмата предлага и система за проследяване с измерване на горивото. Системата работи с GPS/GPRS модул на Nokia, който осъществява цифрова връзка със сондата за гориво, оборудвана с микропроцесор. Системата за проследяване е изцяло уеб-базирана. Това напълно улеснява потребителя и създава удобство за наблюдение. Монтажът следва да се извърши професионално от специализирани инженери. Системата сигнализира за кражби или друга информация, с която потребителя иска да е в течение, като справката се изпраща автоматично.

Естествено е, за да бъдат данните полезни, те да се систематизират и обработят. За целта фирмата предлага FarmWorks модулите с надграждане – Trac, Site, Funds и Pro. А също така и мобилните ръчни компютри на Trimble Mobile. Посредством тях, например, земеделските производители могат да управляват лесно и от разстояние контролера за торене.

Друг изключително полезен уред, за когото стана ясно на лекцията, са сондите за автоматично вземане на почвени проби. Необходимата почвена карта се изготвя, като първоначално се определят границите на парцелите, анализира се почвеното съдържание и след въвеждането на резултатите се оформя почвената карта. На базата на нея се предприемат съответните мерки.

„Ник” ООД е в сътрудничество със специалисти от  страната и от Русия. Лекторът изтъкна, че при съществуващите проблеми с почвата у нас, почвения анализ е неизбежен и особено важен. На лекцията бяха представени и системи за прецизно пръскане, торене и сеитба.

Мениджърът на „Ник” ООД отбеляза, че фирмата е удостоена с доверието от страна на Trimble да създаде у нас сервизен център за цяла Източна Европа, а също така и да представлява Trimble на турския пазар. Сервизният център, който ще бъде открит в София, ще обезпечи ремонта на GPS оборудването на Trimble, Case и New Holland.

Фирмата е с нов офис в логистичния център на летище София и напълно обезпечен с необходимата техника и оборудване, тренировъчен център за механизатори близо до Шумен.


За повече информация: Ник ООД, гр. София, тел. 02/974 43 33; [email protected]; www.nik.bg

 

© Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!