НИК получи награда за дисплей на навигация, базиран на Android

  • 2970
  • 0
  • Новини
НИК получи награда за дисплей на навигация, базиран на Android
Да привлекат млади хора към агробизнеса е амбицията на екипа на „Ник електроникс“, който получи наградата на АГРА 2015 за система за управление на земеделско стопанство с дисплей за навигация, базиран на Android. Другата награда в раздел „Машини, инвентар и технологии за растениевъдството“ бе за технологията за механизирано отглеждане и прибиране на сусам от големи равнинни площи на Института по растителни генетични ресурси-Садово. 
 
В категория „Животновъдство“  най-успешен се оказа електрическият колесен товарач, представен от „Агритоп“, а в раздел „Торове и препарати за селското стопанство“ -  многофункционалният микробиологичен препарат „Байкал ЕМ 1“ на изложителя „Екобаланс“.
 
За малките млечни фермери полезна ще бъде комбинираната инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници, представена от фондация „Биоселена“ и Аграрния факултет в Стара Загора в категория  „Машини, инсталации и технологии за животновъдството“. Тя също е сред призьорите заедно с модулната технология за машинно доене на кози на Института по почвознание, агротехнологии  и защита на растенията „Н. Пушкаров“ и Института по Института по планинско животновъдство в Троян. 
 
Напитка, позната още на траките, но възродена в модерен вариант от български учени, е една от хитовите новости на Международната селскостопанска изложба „Агра 2015“, която се провежда в Международен панаир Пловдив. В Конкурса за иновации в шест категории се състезаваха 50 продукта на 36 фирми и научни институти. Медовината, чиято рецепта е разработена в  Института по криобиология и хранителни технологии, се базира на  древния опит и модерните способи за производство. Тя съдържа специално подбрани мед и дрожди, билки и плодове. Получи приза в раздел „Научна дейност и разработки“. 
 
Наградените изделия са общо девет, като пет от тях са на институти от състава на  Селскостопанската академия.  17 нови сорта растения са създадени от нейните специалисти през миналата година. Два от тях са победителите в категория „Сортови семена и посадъчен материал“. Това са новият червен винен сорт лоза „Кайлъшки рубин“ на Института по лозарство и винарство в Плевен и сорт пипер „Калоян“ на Института по зеленчукови култури „Марица“-Пловдив. Дано виното, създадено от новия рубин, да превземе всички маси, пожелаха си създателите на сорта. 
 
Една от новостите на „Агра 2015“ бе и автомобилният салон за фермери с коли, предназначени специално за тях. По този повод Международен панаир Пловдив връчи специални награди за успешен дебют и принос в развитието на изложбата на компаниите „Агри–М“, „Литекс Моторс“,  „Мото-Пфое“ и  „Порше Пловдив“, които показаха съответно автомобили с марките „Исузу“, „Грейт Уол“, „Форд“ и „Ауди“. 
 
Наградите бяха връчени от председателя на Селскостопанската академия проф. д-р Христо Бодуков, ректора на Аграрния университет проф. дсн Димитър Греков, народния представител Георги Търновалийски, заместник областния управител на Пловдивска област Георги Пилев, арх. Илко Николов, председател на Общинския съвет в Пловдив, инж. Никола Александров, председател на Сдружението на производителите на земеделска техника, проф. д-р Красимир Иванов, зам-ректор на Аграрния университет, председателя на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов и изпълнителният директор Богомил Бонев. 
Титлата „Лауреат на агронауката 2015“ бе присъдена на акад. Атанас Атанасов в конкурса „Учен на годината в областта на аграрните науки“, организиран от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. 
 
Посетителите могат да видят новости от селското стопанство, хранителната и винената индустрия до 8 март в Международен панаир Пловдив, където се провеждат седем изложения, свързани с тези браншове.