Ником-М показа почвообработваща техника в свищовското село Вързулица

Ником-М показа почвообработваща техника в свищовското село Вързулица

Почвообработващи машини демонстрира фирма „Ником-М” – ЕООД в землището на свищовското село Вързулица. Организаторите демонстрираха дисковане (с дискова брана Papadopoulos Disco Plus R 600) и продълбочаване (с продълбочител Papadopoulos RY7) на почвата преди сеитба на есенници.

Продълбочителят Papadopoulos RY7 има 7 работни органа и работна ширина 300 см. Продълбочава на дълбочина до 65 см и е обурудван със специални остриета за по-добро проникване в почвата и с хидравличен валяк с двоен цилиндър. Производител на царевица и пшеница от Вързулица от 5 години работи с продълбочителя – на дълбочина 60 см. „Там, където сме продълбочавали резултатът и при пшеницата и при царевицата е по-добър. Не се чувства дефицит на влага, тъй като при продълбочаването се получава резервоар до корените на растението. Това ни позволява в последствие да орем по-плитко ( на 40 см.)”, обяснява той. Фермерът съветва продълбочаването да се извършва веднага след комбайните, за да няма никакви загуби. „В този случай дори да завали и 100 литра дъжд, няма да се образува порой”, категоричен е той. Миналата година фермерът е продълбочил 8 хил. дка, а тази година продълбочената територия ще е 12 000-13 000 дка.

Фермерите, присъстващи на демонстрацията, останаха впечатлени от работата и  на дисковата брана с марка Papadopoulos. Много бяха основните предимства на браната, които земеделците отбелязаха – машината изключително добре нарязва сламата и я смесва с пръстта; тя работи при голяма скорост на трактора; подходяща е за обработка на царевичак и не образува лехи.

Гледайте видео от презентацията

Ником-М - презентация в село Вързулица на продълбочител и компактор
Ником-М - презентация в землището на село Вързулица - ВИДЕО