Нов комбайн показва предимствата си в Източна Европа

  • 398
  • 0
  • Новини
Нов комбайн показва предимствата си в Източна Европа
След изключително успешна демонстрационна обиколка през изминалата година, през това лято на 2008 г. новият голям роторен зърнокомбайн 680B на Challenger дебютира в полетата на Централна и Източна Европа. “С шоу по пътищата, което обиколи Словакия, Република Чехия, Полша и Румъния, при жътва на ечемик, пшеница и царевица, отбелязахме впечатляващи цифри за производителността на новата машина” - съобщава Торбен Ларсен, мениджър по прибираща техника в Challenger. “Дистрибуторите ни в тези страни свършиха фантастична работа по организацията на демонстрационната обиколка и бяхме доволни да се срещнем с толкова много клиенти, идващи да видят най-вече изключителното представяне на машината.”
 
В Румъния, където 680B беше оборудван с 9 м широк 12-редов адаптер DBF за жътва на царевица, машината записа производителност от 130 тона/ч при добив на царевица от приблизително 12 тона ха. Средната консумация на гориво беше само 83,3 литра/ч или 9 литра/ха. При жътвата на пшеница в Полша 680B, оборудван с 9 м хедер PowerFlow и сламонарязващо устройство, постоянно постигаше над 40 тона/час в сухи условия при среден обем слама. Разходът на гориво беше средно 18 литра/ха. “Тези цифри показват, че роторният комбайн е способен на висока производителност при изключително нисък разход на гориво” - казва Торбен.
 
“От жизнено важно значение е да се има предвид, че ключът към извеждане до максимум на ползите от тази изключителна производителност е да се гарантира, че цялата логистична поддръжка на машината ще е също на ниво. При тези норми на жътва виждате пълен със зърно бункер на приблизително всеки пет минути, което означава, че ви трябва на място ремарке за зърно със среден размер на всеки десет минути. За да се поддържа пълният капацитет, е важно машините да се поддържат работещи, а не да чакат заради недостиг на логистична поддръжка.”
 
Роторната концепция предлага на производителите алтернативна на конвенционалните машини технология на жътва, осигуряваща лека вършитба на максимално голяма площ, за да се запази качеството на зърното, особено при царевицата и големите семена като грах, боб и соя. Challenger 680B предлага най-високите нива на производителност и комфорт за водача, плюс дълъг списък от разширени функции, включително най-големия ротор в сектора.
 
680В основни функции
 
- Масивен ротор - 0,8 м диаметър x 3,55 м дължина
- Хедери PowerFlow с висок капацитет ширини 9,0 м и 7,7 м
- Висока степен на разтоварване - 158 литра/сек
- Пълноразмерен 1,4 м широка битерс хеликоидални витла
- 459 к.с. с надмощието по мощност от най-новия 12,5-литров двигател Caterpillar
- Първокласен комфорт на кабината и ниски нива на шум
- Монитор GTA Console II
 
Комбайните Challenger, чийто официален вносител е фирма Варекс ООД, бяха официално представени тази година на Добрички панаир. Вносителите обещаха за Трактор.БГ, че следващата година по време на жътвата, комбайните Challenger ще бъдат полево демонстрирани и на родните фермери.